Hudba a film

Slávu by som nezvládla, zošalela by som, tvrdila Amy

"Kým alebo čím bola naozaj zosnulá jazzová speváčka Amy Winehouse? To všetko zachytáva nový dokument Asifa Kapadiu."

Eva Frantová, 14. augusta 2015 14:00
Zosnulá speváčka Amy Winehouse Foto: ASFK
Drogami a alkoholom zničená bulimička, ktorá sa ani náhodou nemôže pokladať za vzor, alebo len obeť peňazí, šoubiznisu a ľudskej chamtivosti? Kým alebo čím bola naozaj zosnulá jazzová speváčka Amy Winehouse? To všetko zachytáva nový dokument Asifa Kapadiu, ktorý divákom poskytuje až neuveriteľne detailný pohľad na speváčkin život.

Hneď od začiatku je jasné, že v tomto prípade nejde len tak o hocijaký dokument. Celým speváčkiným životom nás totiž sprevádzajú súkromné videá či fotky samotnej Amy, a to spôsobom nevtieravým a odľahčeným, akoby sám režisér chcel, aby sme si utvorili názor na celú vec sami. Jednotlivé zábery dopĺňajú spomienky jej najbližších, a tvoria tak jednu dokonalú skladačku.

Na plátne sa objavuje neznáme mladé dievča s dušou, talentom a skúsenosťami 65-ročného jazzmana, ktoré nechce nič len hrať pre malé publikum niekde v zapadnutom bare a dávať na papier všetok ten "chaos“, ktorý má v hlave. Chce byť milovaná a sama sebou, prechádzať sa po chodníku, bez toho, aby všade navôkol blýskali svetlá fotoaparátov. To jej však po obrovskom úspechu albumu Back to Black nebolo umožnené. Stala sa terčom obrovskej pozornosti a senzácie.



Divák postupne sleduje, ako okolitý svet a sláva nekorešponduje s nestabilnou a plachou Amy, ktorá nedokáže vystáť toľkú pozornosť. Svoje problémy rieši alkoholom či drogami a snaží sa tak utiecť zo sveta, ktorý odrazu nie je pre ňu. Asif Kapadia zároveň znázorňuje i jej najbližších, manžela Blakea Felder-Civila, otca Mitcha Winehousea či priateľky. Je však otázne, kto z nich jej viac pomohol ako ublížil. Otec, ktorý jej nedovolil ísť na liečenie, pretože má pred sebou turné po Európe alebo Blake, ktorý ju, ako sám priznal, priviedol k tvrdým drogám. Je možné, že za svoj stav môže i samotná speváčka, avšak to už dokument necháva na uvážení samotného diváka.

Úlohou Asifa Kapadiu bolo podľa jeho vlastných slov, zobraziť speváčku takú, aká bola naozaj. Bez kamier, šťastná mladá muzikantka, ktorá sa na nič nehrá. Možno nie každý sa stotožní s jej osudom či činmi, avšak hlavne vďaka tomuto dokumentu bude meno Amy Winehouse rezonovať v hlavách divákov ešte veľmi dlho.

ODPORÚČAME AJ:
Kino novinky týždňa: Môžete sa tešiť na Fantastickú štvorku
Skupina Tata Bojs pripravuje nový album
Do kín mieri dokument o Amy Winehouse
W. ALLEN: Všetci žijeme podriadení krehkej nepredvídateľnosti života

Komentáre