Hudba a film

Skupina Tata Bojs pripravuje nový album

"kupina Tata Bojs je na scéne od roku 1988, založili ju spevák a bubeník Milan Cais a basový gitarista Mardoša. Debutovú platňu Šagali Šagáli vydali v roku 1991. "

TASR, 11. augusta 2015 7:00
Foto: screenshot youtube.com
Známa česká skupina Tata Bojs pripravuje nový album, ktorým poteší fanúšikov už začiatkom septembra. Predstaví ho a pokrstí na veľkom jesennom koncerte, ktorý sa uskutoční 12. novembra v pražskom Fóre Karlín.

"V tejto chvíli je hotová približne polovica albumu. Chalani istú dobu pracovali bezo mňa, keďže som pripravoval hudbu k filmu Malý pán. V porovnaní s Ležatou osmičkou sa teda situácia trochu otočila, no už do toho kolobehu opäť naskakujem. Máme veľa demáčov a nápadov na pár taktov. Teraz je potrebné vybrať to najlepšie, takže si čoskoro otvoríme fľašku, budeme počúvať, vyzobávať oriešky a najzaujímavejšie nápady," približuje aktuálny stav tvorivého procesu nového, zatiaľ bezmenného albumu člen kapely Milan Cais.

Čo sa zvuku očakávanej novinky týka, Milan Cais naznačuje, že album by mohol vychádzať z decembrového dvojsinglu Strana A, teda piesní Antikvariát a Sní. "Zatiaľ je to skôr v našich hlavách, no zhodli sme sa, že viac než gitarový blázinec by sa nám páčil electro sound 80. rokov zachytený pohľadom súčasnosti," pričom Mardoša ho dopĺňa: "Hovorí sa, že revival osemdesiatych trval dlhšie, než celé osemdesiate roky. Možno by sme to mohli dotiahnuť ešte ďalej – urobiť revival tohto revivalu. Ale kto tuší, ako platňa nakoniec bude znieť? Dnes je moderný ten, kto vie, ktorý z retrozvukov je práve v kurze. To však neriešime. Berieme si, odkiaľ chceme a používame spôsobom, akým chceme."

Pár nových skladieb naživo zaznelo už na jarných benefičných koncertoch Tata Bojs, ktoré sa uskutočnili 16. apríla v rámci Nočného behu pre Světlušku v pražskej Stromovke a 31. mája v Divadle v Celetné, kde kapela odohrala už tradičný akustický koncert v rodinnej atmosfére, ktorého výťažok tentokrát podporil Nadačný fond Šestý smysl, podporujúci rodiny s hendikepovanými deťmi, deti v detských domovoch a v pestúnskych rodinách.

Hlavným chodom aktuálneho koncertného menu kapely je výpravná šou pripravovaná na 12. november vo Fóre Karlín, kde Tata Bojs svoj nový album zároveň pokrstia. "Myslím si, že v Prahe takáto moderná koncertná sála s podobnou kapacitou už dlho chýbala. Pre nás je Forum výzvou a ďalším veľkým pražským koncertom s výpravnou scénou, ktorým občas urobíme radosť fanúšikom i sebe. Tešíme sa, že opäť raz vyskúšame nový priestor a mňa osobne láka aj príležitosť rozvinúť vlastnú fantáziu, čo sa vizuálnej podoby koncertu týka. Iné koncertné priestory to v takejto šírke neumožňujú," uvádza pre médiá čosi bližšie na margo pripravovaného koncertu Milan Cais.

Skupina Tata Bojs je na scéne od roku 1988, založili ju spevák a bubeník Milan Cais a basový gitarista Mardoša (civilným menom Marek Huňát). Debutovú platňu Šagali Šagáli vydali v roku 1991. Veľký úspech si získali albumami Nanoalbum (2004) a Ležatá osmička (2011). Sú držiteľmi desiatich ocenení Anděl, výročných cien Akadémie populárnej hudby, štyri z nich získali za Nanoalbum. V júli 2013 vydali kompiláciu Hity a city.
TASR informovala PR manažérka vydavateľstva Supraphon pre Slovensko Adriana Čahojová.

ODPORÚČAME AJ:
Do kín mieri dokument o Amy Winehouse
W. ALLEN: Všetci žijeme podriadení krehkej nepredvídateľnosti života
Päť dôvodov, prečo sú Mimoni takí populárni
Kino novinky týždňa: Tešte sa na Iracionálneho muža od Woodyho Allena
Spisovateľ Jurík: Poľná ulica je základným pôdorysom môjho života

Komentáre