Hudba a film

Do kín mieri dokument o Amy Winehouse

" Režisér sa pokúša odhaliť, čo táto hudobná ikona skrývala pred okolitým svetom a prečo zomrela vo veku len 27 rokov."

TASR, 6. augusta 2015 6:00
Na snímke záber z dokumentárnaho filmu Amy. Foto: TASR - Jakub Kotian
Do slovenských kín prichádza dlhoočakávaný celovečerný dokumentárny film Amy. Mapuje život a krátku, ale intenzívnu kariéru britskej speváčky a skladateľky Amy Winehouse. Nerozpráva však iba o hudbe. "Amy je filmom o láske," hovorí o svojom dokumente režisér Asif Kapadia, ktorý zachytil život speváčky s nezameniteľným hlasom a výnimočným talentom.

Prekonávať bolesti či osobné tragédie jej pomáhali texty piesní, ktoré si písala sama. Režisér sa pokúša odhaliť, čo táto hudobná ikona skrývala pred okolitým svetom a prečo zomrela vo veku len 27 rokov.

Dokument necháva hovoriť najmä veselú, inteligentnú, bezprostrednú, ale zároveň krehkú Amy prostredníctvom doposiaľ nezverejnených archívnych záberov, rozhovorov, ale predovšetkým prostredníctvom jej hudby a pôvodných textov, ktoré vždy reflektovali aktuálne udalosti speváčkinho života. Vydala dva albumy. V roku 2003 debutovala titulom Frank a o tri roky neskôr vyšiel jej druhý albumový počin Back to Black, ktorý speváčku katapultoval na výslnie. Dievča, ktoré sa na začiatku svojej kariéry priznalo, že keby sa stala slávnou, tak by zošalela, sa zrazu stalo centrom pozornosti médií po celom svete.

Režisér Asif Kapadia na seba upozornil v roku 2010 filmom o pilotovi F1 Ayrtonovi Sennovi - Senna. Aj v prípade novinky venovanej popidolu chcel, aby film diváka zasiahol. Príbeh o Amy porozprával tak, ako ju divák možno ani nepozná. Využil na to archívne zábery a texty jej piesní. Tie umiestňuje priamo na obraz, čím zdôrazňuje ich silu a dôležitosť. Výpovede manažérov, rodiny, bývalého manžela či blízkych kamarátov sú zachytené len prostredníctvom audia, nevypovedajú na kameru. "Podobné veci človek nepotrebuje vidieť. Emócie sú obsiahnuté v hlase," vysvetľuje Kapadia.

Amy sa na plátne kín objaví v intímnych momentoch - pri oslave narodenín najlepšej kamarátky, ako nahráva pieseň Back to Black, dokonca aj ako sa raduje vo svoj svadobný deň. Nielen kariéra, ale hlavne speváčka samotná rastie, a zároveň upadá. Diváci sú svedkami toho, ako veselé dievča z prvého záberu chradne a stráca sa. Depresie, drogy, alkohol, bulímia a zdravotné následky. Prečo mal život slávnej speváčky taký smutný koniec, na to si môže každý divák odpovedať sám.

Film je príbehom dievčiny, ktorá milovala jazz, rada tvorila a chcela spievať. Mala však veľmi málo času a odišla rýchlo - 23. júla 2011, čím sa zapísala do neslávneho Klubu 27. Pripojila sa k menám ako Jimi Hendrix, Jim Morrison či Kurt Cobain. Dokument o Amy Winehouse prináša do slovenskej kinodistribúcie od 6. augusta Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK).

Asif Kapadia (1972) je britský režisér, scenárista a producent. Nakrútil tri celovečerné hrané filmy - The Warrior (2001), The Return (2006) a Far North (2007). Doteraz najväčšiu pozornosť získal s filmom Senna (2010), portrétom legendárneho pretekára F1 Ayrtona Sennu, ktorý sa stal divácky najúspešnejším britským dokumentom všetkých čias. Získal tiež cenu BAFTA v kategóriách najlepší dokumentárny film a najlepší strih. Patrí mu aj Cena publika v kategórii dokument z filmového festivalu Sundance 2011 a ďalších 14 cien z festivalov po celom svete. Jeho nový dokument Amy uviedol vo svetovej premiére tohtoročný MFF v Cannes.

TASR poskytla informácie Martina Pašteková z ASFK.

ODPORÚČAME AJ:
W. ALLEN: Všetci žijeme podriadení krehkej nepredvídateľnosti života
Päť dôvodov, prečo sú Mimoni takí populárni
Kino novinky týždňa: Tešte sa na Iracionálneho muža od Woodyho Allena
Prvá dáma slovenského humoru odišla do hereckého neba

Komentáre