Hudba a film

Horúci kandidát na Oscara prichádza do slovenských kín

"Strhujúci príbeh 19-ročného bubeníka Andrewa, ktorý pod vedením obávaného jazzového maestra Fletchera prekoná hranice svojich psychických i fyzických možností."

Webmagazin.sk, 17. januára 2015 8:00
Miles Teller vo filme Whiplash. Foto: Blumhouse Productions


Už 22. januára bude mať v našich kinách premiéru snímka, o ktorej sa v poslednej dobe čoraz viac hovorí, ako o horúcom kandidátovi na Oscara a to hneď v niekoľkých kategóriách. Reč je o filme Whiplash režiséra Damiena Chazella.

Whiplash prekvapí strhujúcim príbehom 19-ročného bubeníka Andrewa, ktorý pod vedením obávaného jazzového maestra Fletchera prekoná hranice svojich psychických i fyzických možností. Budete svedkami hereckého koncertu Milesa Tellera a J. K. Simmonsa vo filme, z ktorého budú mať zimomriavky nielen milovníci jazzu. J. K. Simmons získal za brilantné stvárnenie despotického Fletchera cenu na filmovom festival Palm Springs i cenu newyorských a losangeleských kritikov.
Miles Teller, Nate Lang vo filme Whiplash. Foto: Blumhouse Productions


Pôvodne bol scenár k filmu zaradený na Black List top filmových projektov, ktoré ešte neboli nakrútené. Aby Chazelle získal prostriedky na jeho realizáciu, vybral 15 strán z pôvodného scenára a nakrútil krátky film. Ten zožal veľký úspech na prestížnom festivale Sundance v roku 2013, kde upútal pozornosť produkčnej spoločnosti Bold Films. V roku 2014 sa Whiplash vrátil na filmové plátna festivalu Sundance už ako celovečerný film, ktorý nadchol divákov a odniesol si cenu publika i Veľkú cenu poroty.

Mnohí filmoví kritici sa domnievajú, že by sa na tohtoročnom udeľovaní Oscarov mohol Whiplash uchádzať o cennú sošku v kategóriách najlepší film, najlepší režisér a najlepší herec vo vedľajšej úlohe. Všetko sú to zatiaľ len dohady a konečný verdikt sa dozvieme 15. januára, kedy budú vyhlásené nominácie na tohtoročné Ceny Akadémie.



ODPORÚČAME AJ:
ZLATÝ GLÓBUS: Tieto filmy bodovali, tieto dámy zažiarili
Stallone nakrúti záverečný film o Rambovi s názvom Last Blood
Do slovenských kín prichádza film Rukojemník
Nikto nie je tým, kým sa zdá: Archa bláznov vás o tom presvedčí
Hľadanie toho pravého: Niekedy to trvá celú večnosť

Komentáre