Hudba a film

Film 5. pluk – Misia Afganistan vám spraví reálnu predstavu o vojne

"Posolstvo filmu je venované pamiatke kapitána in memoriam Eduarda Makovníka a rotmajstra in memoriam Patrika Fraštiu, ktorí v Afganistane zahynuli. "

Webmagazin.sk/TASR, 10. marca 2015 9:00
Záber z filmu 5. pluk – Misia Afganistan. Foto: screenshot youtube.com
Reálnou sondou do vojny z pohľadu príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline je dokument z vojenského prostredia Afganistanu pod názvom 5. pluk – Misia Afganistan. Premiéra dokumentu režiséra Petra Kaštíla sa uskutoční v stredu 11. marca o 19. hodine v kine Cinemax jedného z obchodných domov v Žiline. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Balleková.

Posolstvo filmu je venované pamiatke kapitána in memoriam Eduarda Makovníka a rotmajstra in memoriam Patrika Fraštiu, ktorí v Afganistane zahynuli. „Tento film je pre ľudí jedinečnou možnosťou nahliadnuť do náročného prostredia, v ktorom naše jednotky pôsobili v čase bojovej operácie ISAF v Afganistane. Som rád, že takýto film vznikol,“ uviedol minister obrany Martin Glváč.

Situácia v Afganistane a účasť slovenských vojenských síl bola jednou z najvýraznejších spomedzi zahraničných misií, do ktorých Slovensko vyslalo svojich vojakov. „Bežný človek vie len to, že tam niekde ďaleko máme vojakov, ktorí nasadzujú životy. Verím, že film poskytne divákom reálny pohľad na náročnú prácu príslušníkov našich ozbrojených síl,“ dodal náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Milan Maxim.

Pre samotných chlapov, účastníkov afganských operácií, je zrealizovanie filmu určitým zadosťučinením. „Film odkrýva rúško tajomstva. Dáva šancu povedať o tom, aké to v Afganistane naozaj je. Dáva šancu zakričať, tu sme, takíto sme, toto robíme,“ uzavrel veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia Ľubomír Šebo.

Trailer k filmu Piaty PLUK



ODPORÚČAME AJ:


Najlepšie telefóny sveta sa menia, konečne sú pestrejšie
Najkrajší z najkrajších ultrabookov je tenký iba 12 milimetrov
Tablet od výrobcu terénnych áut stojí takmer tisíc eur
Kandidát na najlepší smartfón roka prekvapí aj ostrieľaného odborníka

Komentáre