Cestovanie

Ochutnajte Provensálsko vo Viedni, chystajú sa levanduľové dni

"Levanduľa nevyniká len príjemným vzhľadom, jej blahodárne účinky poznali už starí Gréci a s obľubou si ju pridávali do kúpeľa. Dôvodom je upokojujúce pôsobenie na nervový systém a psychickú odolnosť."

Romana Juhásová, 10. júla 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Provensálska záhrada v kvetinových sadoch Hirschstetten navodzuje dojem skutočného francúzskeho vidieka, napriek tomu, že kvitne pri Dunaji a pre nás, len za rohom. Počas víkendu 12. a 13. júla bude hostiť festival zasvätený tejto obľúbenej rastline. Práve v júli a v auguste je totiž tento poloker v najväčšom rozpuku. O akcii na svojej webovej stránke informovala Kancelária mesta Viedeň.

Nielen na okrasu


Levanduľa nevyniká len príjemným vzhľadom, jej blahodárne účinky poznali už starí Gréci a s obľubou si ju pridávali napríklad do kúpeľa. Dôvodom je upokojujúce pôsobenie na nervový systém a psychickú odolnosť. Pre protizápalové účinky ju taktiež užívali ako prostriedok proti kašľu. Svoje uplatnenie v lekárstve a kozmetike si úspešne zachováva dodnes.

Poctivo vyrobené produkty ako mydlá, éterické oleje, voňavé vankúšiky a prísady do kúpeľa na festivale nebudú chýbať, rovnako ako aj knihy zaoberajúce sa výrobou parfumov či pestovaním levandule vo všeobecnosti. Informácie poskytnú aj prítomní záhradníci.

Inšpirovali aj Van Gogha


Prezentovať sa bude spomínané využitie v liečiteľstve, ale aj v kulinárstve a to nielen formou ochutnávok francúzskych pokrmov ale aj ukážkami varenia priamo na mieste. Keďže krása provensálskych levanduľových záhonov učarovala a inšpirovala nejeden štetec (ani Van Gogh neobľuboval len slnečnice), múzou nakopnutí návštevníci smú využiť maliarsku dielňu.

Krátky víkendový výlet možno poňať aj rodinne, súčasťou programu sú aktivity pre deti. Vstup na festival je rovnako ako aj do celých kvetinových záhrad bezplatný.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Pozor na dovolenkové suveníry, za niektoré hrozí pokuta či väzenie
Schlaďte sa počas horúceho víkendu, vieme, kde je to bezpečné
Last minute centrum má už aj letisko v Bratislave, čo to znamená?
Cestovať po svete môžete aj bez toho, aby ste opustili Slovensko
Dovolenková fotoinšpirácia: Azúrové Nice očarí každého

Komentáre