Cestovanie

Pozor na dovolenkové suveníry, za niektoré hrozí pokuta či väzenie

"Colníci vlani zadržali osem exemplárov. Išlo o sedem koralov a mušlí a jedno vypreparované mláďa krokodíla olivového. Čo sa môže a čo nie?"

TASR, 25. júna 2014 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Renáta Minová


Čas dovoleniek sa blíži, pomaly plánujeme, kam sa vydáme a možno niektorí už aj rozmýšľajú, aké suveníry privezú domov pre seba či priateľov a známych. Pri ich výbere by ste však mali byť opatrní, pretože nie všetko sa môže cez hranice prevážať.

Niektoré predmety môžu byť vyrobené z ohrozených druhov živočíchov a rastlín. "Skôr, než si na dovolenke kúpite suvenír, overte si, či nepodlieha pod ochranu dohovoru CITES, inak vám bude bez predloženia príslušného povolenia na colnom orgáne zaistený a za porušenie colných predpisov v takomto prípade môže byť uložená sankcia – pokuta, v horších prípadoch aj trest odňatia slobody na dobu od šesť mesiacov až tri roky," upozornila hovorkyňa Finančnej správy SR Patrícia Macíková.

Tablety, kabelky aj kože


Colníci evidujú podľa jej slov čoraz menej prípadov takýchto privezených suvenírov. Vlani zadržali osem exemplárov. Išlo o sedem koralov a mušlí a jedno vypreparované mláďa krokodíla olivového. Za posledné štyri roky si nielen z dovolenky, ale aj prostredníctvom kuriéra nechali Slováci poslať výrobky z viacerých chránených druhov ako spracovanú kožu Medveďa hnedého, tablety výživového doplnku používajúceho sa pri chudnutí obsahujúce výťažok rastliny rodu Hodia či dámsku kabelku s časťami z kože hada.

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván
V súčasnosti je obchod s viac ako 900 druhmi živočíchov a rastlín úplne zakázaný a s viac ako 33-tisíc je pod kontrolou Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (Dohovor CITES).

"Medzi takéto ohrozené druhy patria napríklad opice, mačkovité šelmy, papagáje, dravce, jašterice, korytnačky, koraly, kaktusy, orchidey. Veľkú úlohu zohrávajú v nelegálnom obchode aj výrobky z ohrozených živočíchov, napr. sošky, šperky zo slonoviny, dažďové palice z kaktusov, šatky z vlny tibetskej antilopy, náramky z pancierov korytnačiek, náhrdelníky z koralov, topánky, kabelky, opasky, peňaženky z krokodílej alebo hadej kože, kožušiny z mačkovitých šeliem, či výrobky z tradičnej čínskej medicíny," priblížila Macíková.

Dodala, že existujú aj suveníry pochádzajúce z druhov zaradených v dohovore CITES, ktoré si možno doviezť pre osobnú spotrebu. Doviezť možno napríklad 125 g kaviáru na osobu v individuálne označenom obale, do troch exemplárov dažďových palíc z kaktusov čeľade opunciovitých, do štyroch exemplárov niektorých mŕtvych spracovaných krokodílov či štyri exempláre morských koníkov.

Komentáre