Cestovanie

Schlaďte sa počas horúceho víkendu, vieme, kde je to bezpečné

"Víkend, čerstvo načaté letné prázdniny a teploty šplhajúce sa k tridsiatke, to je rovnica, ktorú vyrieši spojenie výletu a osviežujúceho kúpania. Hygienici preverili slovenské jazerá a vodné plochy."

Romana Juhásová, 5. júla 2014 6:00
Domaša (Ilustračné foto) Foto: TASR/František Iván


Kvôli vode nemusíme nevyhnutne prekračovať hranice, naša prírodne bohatá krajina ponúka množstvo vodných plôch, v ktorých sa dá schladiť. Väčšina sa nachádza v blízkosti miest (ak nie priamo v meste), no napriek tomu v obklopení prírody. Keďže nie všetky sú ale vhodné na kúpanie, Úrad verejného zdravotníctva každoročne vykonáva povinnú previerku.

Dosiaľ ňou prešlo šestnásť prírodných kúpalísk pripravených na kúpanie, v štádiu monitorovania a schvaľovanie sú ešte tri. Zoznam odporúčaných jazier zverejňuje úrad pravidelne na svojej internetovej stránke. Prezradí vám, kde sa môžete osviežiť vo vašom okolí, bez zdĺhavého cestovania a vysokých nákladov.

Na západe v lone prírody, aj s výhľadom na mrakodrapy


Obyvatelia hlavného mesta majú možností na osvieženie hneď niekoľko. Počas tropických dní s obľubou mieria najmä do rekreačného areálu Zlaté piesky, ktorý je pre niekoho oázou pokoja, pre iného zas rajom adrenalínových vodných športov.

Kuchajda (Ilustračné foto) Foto: TASR/Miroslav Košírer
Bratislavčania z Ružinova či Nového mesta v letných mesiacoch čerpajú energiu pri Kuchajde. Je skvelým miestom na oddych a športové aktivity v strede meste, čomu nasvedčuje aj výhľad nie na prírodné krásy, ale na obchodné centrum a sklenené mrakodrapy medzinárodných korporácií. Po zotmení sa areál mení na kino pod hviezdami.

Ideálnym víkendovým miestom sú Senecké jazerá, ležiace len niekoľko minút jazdy autom z Bratislavy. Vyhovujúcu kvalitu vody potvrdili hygienici aj vo Vajnorskom jazere, v Rusovciach, v Čuňove či v Ivanke pri Dunaji. Okúpete sa aj v Trnavskom kraji, len päť kilometrov od Senice sa rozprestiera rekreačný areál Kunov s dlhou piesočnatou plážou. Podobne je tomu v stredisku Gazárka, na ktoré je pyšné mesto Šaštín-Stráže.

Kvalita vody je výborná, hovoria hygienici o plochách na strednom Slovensku


Na území Banskobystrického samosprávneho kraja Úrad verejného zdravotníctva zatiaľ odporúča deväť vodných plôch s výbornou kvalitnou vody. V zozname nechýba obľúbené Počúvadlianske jazero v Banskej Štiavnici, nádrž Ružiná, pláž Ormet a Drieňok pri Teplom vrchu, Veľké Kolpašské jazero v Banskom Studenci a Vindšachtské jazero v Štiavnických Baniach.

Ružiná (Ilustračné foto) Foto: TASR/Denisa Horváthová
Dolno Hodrušské jazero pri obci Hodruša-Hámre a Veľké Richňavské jazero v Štiavnických Baniach budú počas tohtoročnej sezóny zatvorené. Dôvodom však nie je kvalita vody, ale prebiehajúce rekonštrukčné práce. Liptovská Mara je podľa poslednej správy úradu ešte v štádiu monitorovania, no kúpacia sezóna tu už pomaly, ale isto začína.

Východ je na vodné plochy bohatý


Zelenú dostali aj dobre známe lokality na východnom Slovensku. Vodáci sa tu každoročne zbiehajú v okolí nášho najväčšieho umelého jazera, Zemplínskej Šíravy, kde sa núkajú široké možnosti trávenia času. Vyhľadávaným miestom rekreácie Košičanov je Ružínska priehrada, obklopená nádhernou prírodou, Michalovčania zas majú „na skok“ Vinné jazero. Nielen čistotou vody láka Domaša, jej zeleno-modrá voda má samočistiacu schopnosť, kúpať sa tu teda možno bez obáv a do sýtosti.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Celosvetovo uznávaný turistický portál ocenil slovenské pamiatky
Cestovať po svete môžete aj bez toho, aby ste opustili Slovensko
Last minute centrum má už aj letisko v Bratislave, čo to znamená?
Pohoda a zážitky pod hviezdami: Letné kiná ožívajú v zahraničí i u nás
Pozor na dovolenkové suveníry, za niektoré hrozí pokuta či väzenie

Komentáre