Cestovanie

Celosvetovo uznávaný turistický portál ocenil slovenské pamiatky

"Dóm sv. Alžbety, Spišský hrad a Bojnický zámok, to sú podľa užívateľov známeho portálu TripAdvisor najpozoruhodnejšie slovenské atrakcie. Od uplynulého týždňa sa hrdia ocenením Certifikát dokonalosti."

Romana Juhásová, 3. júla 2014 12:00
Bojnický zámok Foto: TASR/Alexandra Moštková


Celosvetovo rozšírená webová stránka TripAdvisor každoročne udeľuje ocenenia Travelers'Choice Award, pričom porotcami sú samotní cestovatelia, ktorí dané lokality navštívili a následne podľa vlastnej spokojnosti a dojmov ohodnotili. Tie atrakcie, ubytovacie zariadenia či reštaurácie, ktoré v uplynulom roku ohúrili najvyšší počet užívateľov si vyslúžia takzvaný Certifikát dokonalosti.

Pamiatky krásne, nedostatkom neznalosť jazykov


Tohtoročné ceny udelené v priebehu uplynulého týždňa neobišli ani slovenské kultúrne klenoty. Košický Dóm sv. Alžbety, Spišský hrad a Bojnický zámok získali vynikajúce hodnotenie, 4,5 z 5 hviezdičiek. Košická dominanta, najväčší kostol na Slovensku a zároveň najvýchodnejšia gotická katedrála v Európe, oslovila nádherným exteriérom aj interiérom.

Superlatíva si vyslúžil aj Spišský hrad, pričom zahraniční turisti ocenili aj audio sprievodcu v svetových jazykoch. Bojnický zámok sa kritikom spájal so slovami ako rozprávka či Walt Disney, miernu kritiku si ale vyslúžila malá jazyková vybavenosť zamestnancov.

Uspeli aj klenoty hlavného mesta


Bratislavské pamiatky sa do výhernej trojice nedostali, no zvyšné miesta v zozname desiatich najobľúbenejších miest na Slovensku patria práve im.

Bratislavský Čumil Foto: TASR/Štefan Puškáš
Do výberu sa dostali turistami často navštevované klenoty historického jadra ako Hlavné námestie, Dóm sv. Martina, socha Čumila či Stará radnica. Pozitívne hodnotenie získali aj unikátny Modrý kostolík a Slavín obľúbený aj vďaka výhľadu na hlavné mesto.

Vyhráva Machu Picchu


V celosvetovom merítku boli ako najdokonalejšie vyhodnotené lokality Machu Picchu, Veľká mešita šejka Zayeda v Abu Dhabi, Tádž Mahal, Veľká mešita v Córdobe a vatikánska Bazilika sv. Petra. V top desiatke sa umiestnili aj hradby lemujúce chorvátsky Dubrovnik.

TripAdvisor funguje v 41 krajinách sveta a zhromažďuje informácie o približne štyroch miliónoch atrakcií, ubytovacích zariadení a stravovacích kapacít. Navštevujú ho a svojimi poznatkami prispievajú milióny užívateľov. Pre mnohých je práve zablúdenie na tento portál prvým krokom pri zostavovaní cestovateľského itineráru.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Cestovať po svete môžete aj bez toho, aby ste opustili Slovensko
Dovolenková fotoinšpirácia: Azúrové Nice očarí každého
Pozor na dovolenkové suveníry, za niektoré hrozí pokuta či väzenie
Tip na francúzsku romantiku: V horskej dedinke Eze sa zastavil čas
Chorvátsky ostrov Lastovo ponúka meter pôdy len za jeden cent
Hľadáte ubytovanie doma či v zahraničí? Porovnajte si ceny

Komentáre