Cestovanie

India dokáže byť magická a krásna. Zabudnite na špinu a choroby

"Neporiadok, zápach, choroby, stáda dobytku a uspávači hadov... Pôsobivé časozberné video oslobodzuje od stereotypov a presviedča, že India skrýva oveľa viac."

Romana Juhásová, 16. decembra 2014 14:00
Ilustračné foto Foto: screenshot youtube.com


Špinavá a nepekná? Presne takýto zaužívaný obraz o Indii sa snaží narušiť fotograf a cestovateľ Arjun Menon. Svoju rodnú krajinu ukazuje z inej stránky, na jeho fotografiách je spirituálna a farebná. Chaotická, no napriek tomu, alebo aj práve preto, krásna.

„Chcem zmeniť konvenčné vnímanie toho, čo India predstavuje, ukázať viac ako vozíky so zapriahnutými býkmi a uspávačov hadov,“ povedal 25-ročný fotograf na voľnej nohe žijúci v Bombaji pre portál Buzzfeed.

Pre naplnenie tohto cieľa cestoval štyri mesiace, počas ktorých zhromaždil viac ako dva milióny záberov z rôznych kútov krajiny. Niekoľko dní býval s mníchmi, spal pod hviezdami na pláži, ako aj v horách.

Nekonvenčné obrázky spracované do time-lapse videa pochádzajú z menej známych a navštevovaných častí Indie, ale aj z ikonických miest ako Tadž Mahal. Náročná výprava mladého fotografa zahŕňala viaceré prírodné aj architektonické krásy a zaujímavé miesta. Do pozornosti uvádza napríklad Himachal Pradesh, jednu z najvyššie položených dedín na svete s počtom obyvateľov 31 a s len šiestimi domami.

Arjun pôsobí ako fotograf na voľnej nohe, svoj projekt si sponzoroval sám, fotografovaním svadieb. Reagoval ním aj na obrázky jeho kolegov, fotografov a cestovateľov, ktoré zachytávajú a podporujú stereotypné predstavy.

Vzniknuté video je jeho prvým pokusom ukázať, že India toho skrýva oveľa viac, do budúcnosti plánuje ďalšie.



ODPORÚČAME AJ:
PREKVAPUJÚCE: Tieto mestá sú vraj siedmimi mestskými divmi
Cestujete do práce? V Londýne budete môcť aj doskákať
Na Maledivách vznikol ekologický rezort, poháňa ho len slnko
Slovenskí novinári v Iráne: Tvárili sa, že sú študenti filozofie
Zažite neodolateľnú vianočnú atmosféru v Dolnom Rakúsku

Komentáre