Cestovanie

Na Maledivách vznikol ekologický rezort, poháňa ho len slnko

"Maledivy otvárajú prvý dovolenkový rezort, ktorý využíva výlučne solárnu energiu. Zlučuje luxus s prírodou."

Romana Juhásová, 4. decembra 2014 8:00
Maledivy. Foto: experienceclubmed.com.au


Gasfinolu, ostrov na atole Káfu na Maledivách, ide príkladom v oblasti zeleného turizmu. Od začiatku budúceho roka môžu luxusu chtivý, no zároveň ekologicky uvedomelý dovolenkári oddychovať v The Finolhu Villas. Ide o prvý stopercentne solárne poháňaný rezort na svete.

Všetky funkčné budovy na Gasfinolu pokrývajú solárne panely, ktoré sú schopné produkovať viac ako tisíc kilowattov, pričom ostrov si vystačí aj so šesťsto kilowattmi. Výstavbe predchádzali obavy o narušenie puncu luxusu, podľa Ibrahima Nashida zo spoločnosti pre obnoviteľnú energiu boli neopodstatnené a návštevníci nebudú o nič ukrátení.

Okrem solárneho zavádza ostrov aj centralizovaný chladiaci systém, ktorý taktiež využíva prírodný zdroj – chladenú vodu. Aj keď súostrovie za ekologické vylepšenia zaplatilo osem miliónov dolárov, do budúcnosti vďaka nemu údajne ušetrí. Peniaze zo štátneho rozpočtu tak môžu prúdiť viac do zdravotníctva či školstva.

Zavedenie solárneho systému na ostrove Gasfinolu je jedným z krokov, ktorými chcú Maledivy dospieť k cieľu stať sa do roku 2020 prvou uhlíkovo neutrálnou krajinou. K tomu sa zaviazali ešte v roku 2009.
Maledivy Foto: experienceclubmed.com.au


Problémy v raji riešia zelené rezorty



Maledivy myslia ekologicky, no nie je tomu len tak, z dobrej vôle. Tunajšiu ekonomiku poháňa práve obľúbenosť zo strany turistov, tí ostrovy navštevujú pre tyrkysovú vodu Indického oceánu, biele pieskové pláže a nádherné podmorské korálové záhrady. Maledivy si preto chránia to jediné, čo majú – krehkú prírodu.

Problémy v raji spôsobuje stúpanie morskej hladiny, ostrovná republika je už teraz najnižšie položenou krajinou na svete a do roku 2100 môže byť pod vodou. Čiernou škvrnou na ekologickom imidži krajiny je aj umelý ostrov Tilafusi, neslávne známy aj ako ostrov odpadkov.

The Finolhu Villas nie je jediným "zeleným" rezortom, v Soneva Fushi platí zákaz plastov a rezort si odsoľovaním vody z oceánu a lagún vyrába vlastnú čerstvú vodu. Čiastočne taktiež využíva solárny systém. The Taj Exotica rezort zas nainštaloval ekologicky vyhrievací systém vody a taktiež zachytáva a následne využíva dažďovú vodu.

ODPORÚČAME AJ:
Slovenskí novinári v Iráne: Tvárili sa, že sú študenti filozofie
Zažite neodolateľnú vianočnú atmosféru v Dolnom Rakúsku
Toto je sedem divov lyžiarskeho sveta. Vedeli ste o nich?
Nový trend v cestovaní: Študenti nedali za cestu po Európe ani cent
Britský Independent o Tatrách: Kto tam nelyžoval, o veľa prichádza

Komentáre