Cestovanie

PREKVAPUJÚCE: Tieto mestá sú vraj siedmimi mestskými divmi

"Hlasujúci prostredníctvom internetu či telefónu vyberali z 1200 miest z 220 krajín sveta."

Romana Juhásová, 9. decembra 2014 9:00
Osadenie a dekorácia vianočného stromčeka pred mešitou Muhammada al-Amina v centre Bejrútu 5. decembra 2014. Foto: TASR/AP


Nie sú to žiadne prvoplánové dovolenkové destinácie, ani vyhlásené lokality pre romantický víkend. Medzi novými siedmimi divmi sveta sa ocitli mestá ako libanonský Bejrút, katarská Dauha, juhoafrický Durban, filipínsky Vigan, či bolívijsky La Paz. Výsledky v nedeľu večer vyhlásil iniciátor kampane New7Wonders, Bernard Weber.

Výsledná sedmička podľa Webera predstavuje globálnu rozmanitosť mestskej spoločnosti. Kanadský filmár a dobrodruh švajčiarskeho pôvodu pátra po novodobých divoch planéty.
Ohňostroj exploduje vedľa dvojičiek Petronas Twin Towers v Kuala Lumpure. Foto: TASR/AP


Divy sveta v troch kategóriách


V roku 2007 odštartoval globálne hlasovanie za nové najväčšie svetové divy, do kampane sa zapojilo viac ako sto miliónov hlasujúcich. Medzi víťazmi bol napríklad Veľký čínsky múr či indický Tádž Mahal.

O čosi neskôr, v roku 2011, sa zas hlasovalo za divy prírody. V rebríčku sa umiestnila Amazónia, alebo ostro Jeju v Južnej Kórei.

Najnovšie videl švajčiarsko-kanadský cestovateľ potrebu zaradiť medzi úžasné miesta našej planéty aj mestá. „Po prvý raz v histórii ľudstva žije viac než polovica našej planéty v mestách a toto hlasovanie zdôraznilo charakter nášho meniaceho sa sveta,“ odôvodnil.
Na snímke z 15. októbra 2014 sa muž vezie v klasickom americkom aute z päťdesiatych rokov po bulvári Malecón v Havane na Kube. Foto: TASR/AP

Z pôvodných vyše tisíc miest sa medzi finalistov dostali štyri ázijské mestá a to Bejrút, Kuala Lumpur, Dauha a Vigan, rovnaký počet miest zastúpil Latinskú Ameriku – Havala, Mexiko, Quito a La Paz. Európu reprezentovali Londýn, Barcelona a Reykjavík. Medzi finalistov sa dostalo aj americké Chicago, juhoafrický Durban a austrálsky Perth. Zoznam víťazov môže aj podľa Webera mnohých prekvapiť, až šokovať.

Divy sveta v kategórii miest:
1. Bejrút, Libanon
2. Dauha, Katar
3. Durban, Juhoafrická republika
4. Havana, Kuba
5. Kuala Lumpur, Malajzia
6. La Paz, Bolívia
7. Vigan, Filipíny

Anketa si okrem mediálnej pozornosti vyslúžila aj kritiku a to za nevedecký spôsob hlasovania, ktorý vylučuje ľudí bez prístupu k internetu a telefónu. Od kampane sa dištancovala aj Organizácia Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO), ktorá zostavuje zoznam kultúrneho dedičstva.



ODPORÚČAME AJ:
Cestujete do práce? V Londýne budete môcť aj doskákať
Na Maledivách vznikol ekologický rezort, poháňa ho len slnko
Slovenskí novinári v Iráne: Tvárili sa, že sú študenti filozofie
Zažite neodolateľnú vianočnú atmosféru v Dolnom Rakúsku
Toto je sedem divov lyžiarskeho sveta. Vedeli ste o nich?

Komentáre