Cestovanie

Ľadová atmosféra Paríža, Londýna a New Yorku dýcha romantikou

"Plánujete nasať vianočnú atmosféru v meste svetiel? Pripravte sa na zimnú romantiku, na prvé poschodie Eiffelovej veže sa vracia obľúbené klzisko. Aj ďalšie metropoly sa na korčuliarov pripravili."

Romana Juhásová, 18. decembra 2014 8:00
Klzisko v Grand Palais v Paríži. Foto: TASR/AP


Ľadové korčuľovanie s blízkymi na klzisku zasadenom do nádherného prostredia a následné zahriatie šálkou vareného vína, či horúcej čokolády, aj takúto podobu majú vianočné sviatky.

V týchto dňoch rastú v svetových metropolách skvele upravené umelé vonkajšie klziská, ktoré ohurujú nielen veľkosťou, ale aj pôsobivým umiestnením. Dokonalým príkladom je klzisko, ktoré Parížanov a turistov teší od minulého týždňa. Rozprestiera sa priamo na prvom poschodí ikonickej Eiffelovej veže, vo výške viac ako päťdesiat metrov nad zemou. Na dominantu Paríža sa vracia po dvoch rokoch, kedy chýbalo v dôsledku rekonštrukcií.
Korčuľovanie v Paríži. Foto: TASR/AP

Potrebné nie sú žiadne ďalšie poplatky, klzisko a bezplatné zapožičanie korčúľ je voľne prístupné pre všetkých návštevníkov Eiffelovej veže, v cene lístku je teda i korčuľovanie pri pôsobivom výhľade, s krásami francúzskej metropoly ako na dlani. Súčasťou je i bar so zimne ladeným nápojovým a jedálnym lístkom, ponúka zahriatie v podobe vareného vína, horúcej čokolády, ale i polievky. V prevádzke bude do 15. februára, páry si teda môžu ruka v ruke zakorčuľovať aj na svätého Valentína.

Najväčšie, najpopulárnejšie a najbližšie


Umelé ľadové plochy v decembri otvárajú aj iné svetové veľkomestá, tú najrozsiahlejšiu nájdeme na Červenom námestí v Moskve, ohraničenú múrmi Kremľa a rozprávkovým Chrámom Vasilija Blaženého.

Snáď najznámejšou destináciou pre mestských korčuliarov, ktorí túžia po okamžitej dávke vianočnej nálady, je Rockefellerovo centrum v americkom New Yorku s obrovským vyzdobeným stromčekom na ikonickej piatej avenue. Londýnčania zas nedajú dopustiť na ľadovú plochu na centrálnom nádvorí sídla Somerset House, zaujímavou lokalitou pre korčuľovanie je ale aj klzisko pri symbole britskej monarchie, pri Tower of London.
Bryant Park New York. Foto: TASR/AP

Pokiaľ sa vám žiada spojiť malý zimný výlet s nenáročnou športovou aktivitou, netreba chodiť ďaleko, stačí zájsť k susedom. Klzisko pod výstižným názvom "ľadový sen" každoročne vyrastie pred viedenskou radnicou. Otvára sa však až v januári, po sviatkoch, kedy mu priestor uvoľnia aj medzi našincami mimoriadne populárne vianočné trhy.

ODPORÚČAME AJ:
India dokáže byť magická a krásna. Zabudnite na špinu a choroby
NETRADIČNÝ MARATÓN: Trúfnete si na 1665 schodov?
Desať tipov pre bezpečnú zimnú dovolenku
PREKVAPUJÚCE: Tieto mestá sú vraj siedmimi mestskými divmi
Zažite neodolateľnú vianočnú atmosféru v Dolnom Rakúsku

Komentáre