Cestovanie

NETRADIČNÝ MARATÓN: Trúfnete si na 1665 schodov?

"Paríž do nového roku plánuje aktivitu pre milovníkov výziev, pre bežcov telom i dušou. Vertikálne preteky na Eiffelovke sa uskutočnia po viac ako sto rokoch. "

Romana Juhásová, 14. decembra 2014 14:00
Eiffelova veža Foto: TASR/AP


Dominanta Paríža bude na jar, 20. marca, dejiskom netradičných bežeckých pretekov "La Verticale de la Tour Eiffel". Po železnej konštrukcii najznámejšej francúzskej stavby sa naposledy šprintovalo v roku 1906.

Presne 1665 schodov, 279 metrov nad zemou. Máte na to? Maratón na vrchol Eiffelovky je skutočne len pre tých najzdatnejších, ktorí sa vedia popasovať s náročnou fyzickou aktivitou a taktiež s výškami. Jednoducho, toto podujatie nie je len tak pre hocikoho.

Komisia expertov spomedzi kandidátov, ktorí svoj záujem môžu prejaviť do 31. decembra, vyselektujú šesťdesiatich bežcov. "Vzhľadom na to, že ide o prvý ročník, chceme sa uistiť, že účastníci nebudú ohrození," vysvetľuje organizátor pretekov Jean-Charles Perrin.

Preteky budú unikátne i preto, že otvoria schody vedúce z druhého poschodia na tretie, ktoré sú pre bežnú verejnosť neprístupné. Výťah, pred ktorým sa denne kľukatia rady turistov, bude v deň udalosti pasé.

Beh po Empire State Building, či Tchaj-pej 101


Paríž sa tak pridá k zoznamu miest, v ktorých je vertikálny maratón na najvyšších budovách každoročnou udalosťou. Snáď najznámejším dejiskom takéhoto športového podujatia je Empire State Building v New Yorku s viac ako 1500 schodmi, koná sa 4. februára.
Na archívnej snímke z 8. februára 2012 šesťnásobný šampión Thomas Dold (1) z Nemecka v popredí tradičného behu mužov z prízemia na Empire State Building v New Yorku. Foto: TASR/AP

Vertikálny beh sa pravidelne uskutočňuje aj na početných schodoch mrakodrapu Tchaj-pej 101 na Taiwane, v International Commerce Centre v Hongkongu, v Medzinárodnom finančnom centre v Šanghaji, či v budove Novo Edificio Abril v brazílskom Sao Paulo.

Narozdiel od podobných maratónov, účastníci v Paríži nebudú behať medzi štyrmi stenami mrakodrapov, ale pod holým nebom, v otvorených priestoroch Eiffelovej veže, s výhľadom na celý Paríž.

ODPORÚČAME AJ:
PREKVAPUJÚCE: Tieto mestá sú vraj siedmimi mestskými divmi
Cestujete do práce? V Londýne budete môcť aj doskákať
Na Maledivách vznikol ekologický rezort, poháňa ho len slnko
Slovenskí novinári v Iráne: Tvárili sa, že sú študenti filozofie
Zažite neodolateľnú vianočnú atmosféru v Dolnom Rakúsku

Komentáre