Autá

Zarooq Sand Racer, elektrické auto stvorené do púšte

"Aj elektrické autá majú ambície jazdiť náročným terénom a prostredím, ktoré je doslovne nebezpečné. Napríklad taký elektromobil s exotickým názvom Zarooq. "

Erik Stríž, 27. decembra 2015 12:00
Zarooq Sand Racer Foto: Zarooq Motors
Vyzerá trocha nevkusne, ale nepochybujeme o tom, že už dnes si naň brúsia zuby desiatky či možno stovky boháčov po celom svete. Spoločnosť Zarooq zatiaľ neohlásila spustenie sériovej výroby svojho elektromobilu, ale jej ambície ju dostávajú na titulky motoristických webstránok a blogov po celom svete.

Zarooq Sand Racer je vôbec prvé elektrické vozidlo navrhnuté priamo v Spojených arabských emirátoch a tam by sa mal aj skladať. Je vytvorený špeciálne pre potreby jazdy na piesku, ktorého je v emirátoch dostatok.

Zarooq Sand Racer Foto: Zarooq Motors

Kupé, SUV, crossover, tereňák... ?

Dizajn automobilu Zarooq využíva dnes veľmi populárne prevedenie v štýle crossover coupé. Má veľké rozmery typické pre menšie SUV-čka, teda crossovery, pomaly sa zvažujúcu strechu vzadu a svalnaté línie. Nápadná je podobnosť s pripravovaným SUV od Lamborghini, avšak zdieľanie niektorých vizuálnych detailov by mala byť jedna z mála vecí, ktoré budú mať tieto drahé vozidlá spoločné.

Hmotnosť pieskového Zarooqu bude iba jedna tona, čo je na automobily tejto veľkosti výrazný podpriemer. Hmotnosť crossover neklesá pod jeden a pol tony, pritom v sebe ani nenesú veľké a ťažké batérie, ktoré nový Zarooq potrebuje pre napájanie svojich elektrických motorov.

Svetlá výška podvozka je až 30 centimetrov, kolesá majú výrazný dezén, masívne pneumatiky a pomerovo malé disky. Veľký rozdiel medzi hranami blatníkov a samotnými kolesami nie je náhodná chybička krásy, ale praktický detail - nápravy majú výrazné pruženie, aby sa s tonovým vozidlom dalo skákať ponad pieskové duny a dopadať z väčšej výšky bez poškodenia podvozka.

Zarooq Sand Racer Foto: Zarooq Motors

Minimálne 304 koní

Automobil sa bude budúci rok predávať v troch variantoch motorizácie. Jedna z nich bude aj plne elektrická a očakáva sa od nej veľmi veľa. Ostatné dve verzie ponúknu za uvádzaciu cenu 100-tisíc amerických dolárov 3,5-litrový spaľovací motor typu V6 s výkonom 304 konských síl a krútiaci moment okolo 370 Nm, za príplatok bude výkon motora dosahovať maximálne 500 koní.



Spoločnosť Zarooq Motors sídliaca v Spojených arabských emirátoch plánuje v roku 2016 vyrobiť iba dvadsať kusov tohto špeciálneho vozidla. Nepredpokladá sa, že by sa Zarooq dočkal exportu do iných krajín, pretože už na domácom trhu si nepochybne nájde dostatok záujemcov o kúpu.

Zdroj: Zarooq Motors


ODPORÚČAME AJ:
Toto je päť najextrémnejších expedičných vozidiel na svete
Auto z 3D tlačiarne napája celý dom elektrinou, v USA to už funguje
Škodovka na elektrinu, ktorú si môžete kúpiť už dnes
Nová technika v autách chce predvídať správanie detí a kengúr
Nielen skútre, ale aj cestné motorky budú jazdiť na elektrinu

Komentáre