Autá

Vzniká nová značka luxusných áut, do roku 2020 bude mať šesť modelov

"Pôvodne bola prémiovým modelom inej automobilky, teraz zo slova Genesis spravia celkom samostatnú luxusnú značku automobilov. Podarí sa jej presadiť vo svete prémiových automobiliek?"

Erik Stríž, 9. novembra 2015 9:00
Hyundai Genesis 2015 Foto: Hyudai
Hneď na úvod je potrebné podotknúť, že nová prémiová automobilová značka nebude nemecká. Kapitál prichádza z Kórey, ktorá je domovinou automobilky Hyundai. Práve ona stojí za značkou Genesis, ktorá má teraz ambície zaradiť sa aj medzi tie nemecké. Mohlo by sa síce zdať, že nemecké vozidlá sa prekonávajú veľmi ťažko, ale keď ste niekedy sedeli a jazdili v modeli Hyundai Genesis, viete, že aj tie kórejské majú až prekvapivo veľký potenciál.

Do roku 2020 chce mať nová automobilka zastúpenie vo svete a prezentovať sa prostredníctvom samostatných showroomov. Plánuje ich naplniť celkovo šiestimi rozličnými modelmi, ktoré sa budú označovať písmenom G a dvojcifernou číslovkou. V portfóliu by nemali chýbať limuzíny, väčšie sedany a tiež veľké kupé, ktoré dnes na čele s BMW a Mercedes-Benzom zažívajú veľmi dobré časy.

Založiť si vlastnú luxusnú značku môže ktokoľvek

Zakladanie prémiových značiek už etablovanými automobilkami nie je vo svete žiadna novinka. Honda takto vlastní značku Acura, Toyota pred rokmi vytvorila Lexus, Nissan zasa stvoril značku Infiniti s expertimentálnym dizajnovým konceptom.

Občas dokonca vzniknú aj celkom nové značky alebo sa oživujú také, ktoré dlhé roky spali - príkladom môže byť veľký návrat nemeckej automobilky Borgward po štyroch desaťročiach. Na autosalóne vo Frankfurte predstavila koncepčné SUV s názvom BX70 a zaujala odbornú verejnosť celého sveta. Značke Borgward, jej histórii a budúcnosti, sme sa venovali v článku Veľký návrat nemeckej automobilky po štyroch desaťročiach.

Hyundai Genesis 2015 Foto: Hyudai

Trocha z Nemecka, trocha z Japonska

Hyundai Genesis si získal pozornosť verejnosti nielen vďaka modernej technike a progresívnemu rozloženiu pohonu HTRAC, ale predovšetkým pre svoj vzhľad. Ide o akýsi dizajnový recyklát, veľmi nápadne sa podobá na predchádzajúcu generáciu limuzín BMW radu 7. Predné svetlomety sú akoby navrhnuté cez kopírovací papier, jedine vnútorná schéma svetiel je výrazne odlišné od BMW.

Zadné partie limuzíny si takisto našli inšpiráciu v inom vozidle, porovnávať ich možno napríklad s japonským Lexusom IS350. Sú to však iba domnienky a dohady, či sa skutočne Hyundai nechalo inšpirovať inými automobilmi. Pravdepodobnejšie je, že ide len o zhodu dizajnu v kontexte postupnej evolúcie modelu Genesis.

Prečítajte si o limuzíne viac v našom článku Hyundai Genesis, reinkarnované BMW radu 7.

Hyundai Vision G Coupe (koncept 2015) Foto: Hyundai

Krásne luxusné kupé

Koncept HCD-16 Vision G Coupe vychádza z limuzíny Genesis, ktorá nás už dávnejšie presvedčila o svojich kvalitách. Je toho veľmi málo vecí, ktoré by sme tomuto vozidlu mohli vyčítať. A hoci sa dizajn novinky odprezentovanej na autosalóne nedostane v blízkej dobe do sériovej výroby, naznačuje budúcnosť vzhľadu limuzíny.

Kupé vyzerá veľmi dobre predovšetkým pri pohľade z profilu, chýbajúce B-stĺpiky sú pre vyššiu triedu skoro typické, štvormiestne prevedenie robí koncept zaujímavejší pre ešte širšie spektrum zákazníkov. Predstavuje totiž luxus vo forme, ktorá je prijateľná aj pre rodinne založených priaznivcov prémiových vozidiel.

Luxusnému kupé sme venovali viac pozornosti v článku Najluxusnejšie kórejské kupé vzniklo na americkom západe.


ODPORÚČAME AJ:
Kráľovské francúzske kupé s reverznými dverami
Najluxusnejšie kórejské kupé vzniklo na americkom západe
Hyundai Genesis, reinkarnované BMW radu 7
Veľký návrat nemeckej automobilky po štyroch desaťročiach
Elektrické SUV kupé e-tron Quattro Concept prejde až 500 km na nabitie

Komentáre