Autá

Veľký návrat nemeckej automobilky po štyroch desaťročiach

"Na autosalóne vo Frankfurte sa predstavilo množstvo zaujímavých vozidiel, okrem iných aj koncept BX7. Je predzvesťou budúcich aktivít neslávne slávnej značky Borgward. "

Erik Stríž, 28. septembra 2015 11:00
Bogward BX7 (koncept, 2015) Foto: Bogward
Automobilka Borgward vznikla v roku 1929 a svoje posledné produkčné vozidlo vyšlo z jej výrobnej linky pred 40 rokmi. Za skončením výroby stál bankrot firmy a nátlak zo strany veriteľov, ktorí prinútili vtedajšie vedenie ukončiť činnosť.

Ani dnes nie je všetko celkom zrejmé, dokonca o skutočných dôvodoch zatvorenia firmy koluje konšpiračná teória. V každom prípade sme to práve my, kto žije dobu znovuzrodenia tejto nemeckej automobilky. Borgward sa chce zaradiť medzi značky, ktoré síce nevyprodukujú stovky tisíc vozidiel ročne, ale tých niekoľko desiatok, stoviek či tisícok chce robiť prvotriedne.

Bogward BX7 (koncept, 2015) Foto: Bogward

Vyrobené v Nemecku za čínske peniaze

V minulosti bola táto značka predstaviteľom technologického pokroku a mala v portfóliu vozidlá, ktoré si vyberali nároční zákazníci. Najnovšie predstavený koncept budí pozornosť, ale o jeho technike až tak veľa nevieme. Automobilka sa pochválila iba tým, že nebude využívať platformy a súčiastky od iných automobiliek, vraj si všetko spravila sama. Predpokladáme, že bude mať nejakých svojich subdodávateľov, ale samotné vozidlo by nemalo byť prerobenou verziou niektorého z iných nemeckých SUV-čiek.

Tvrdenie, že automobilka vyvinula okrem iného aj vlastnú dvojspojkovú automatickú prevodovku, totiž považujeme za priveľmi optimistické. Ostatné automobilky investujú milióny a milióny eur do vývoja podobných súčastí automobilov. Pravdou ale je aj to, že nezačali odznova len tak z nuly, dostali kapitál z Číny.

Minulosť a budúcnosť značky Borgward Foto: Bogward

Mohol by mať na sebe aj logo Kia

Dizajn nového konceptu je jedinečný, ale pri pohľade naň akoby sme zahliadli aj prvky iných vozidiel. Pozeráme sa na Borgward BX7, ale občas sa nám v mysli vynorí vzhľad automobilov BMW X3, Kia Sorento, Audi Q7 či Porsche Cayenne. Možno je to tým, že sa tieto modely nelíšia až tak veľmi, ako by sa mohlo zdať.

Interiér prvého Borgwardu po 40 rokoch je luxusný, chce sa zavďačiť veľmi náročným zákazníkom. Už dnes vieme, že sa bude ponúkať v niekoľkých variantoch, pričom ponúkne priestor pre piatich, šiestich alebo siedmich pasažierov. Okrem rozsiahleho čalúnenia do kože bude súčasťou interiéru aj množstvo praktických odkladacích priestorov a moderná technika. Vodič bude mať na mieste tradičnej stredovej konzoly s ovládačmi k dispozícii veľký 12-palcový dotykový displej.

Bogward BX7 (koncept, 2015) Foto: Bogward

Bude jazdiť aj na elektrinu

Pod prednou kapotou bude pracovať 2-litrový preplňovaný štvorvalec s výkonom pôsobivých 240 konských síl. V základnej výbave bude pohon všetkých štyroch kolies a za príplatok si zákazníci budú môcť vybrať verziu s doplnkovým elektrickým motorom. Zaujímavosťou je, že počas pokojnej jazdy je na prednú nápravu posielaných až 90 percent z celkového krútiaceho momentu, tvrdí výrobca v tlačovej správe.

Vo verzii plug-in hybrid bude benzínový motor posilnený o ten elektrický, pričom možná bude aj jazda výlučne na elektrinu. V takomto móde však veľké SUV prejde nanajvýš 55 kilometrov, čo až tak pôsobivo neznie.

Bogward BX7 (koncept, 2015) Foto: Bogward

Veľa bezpečnosti za dobré peniaze (?)

Borgward sa bude uchádzať o pozornosť potencionálnych zákazníkov aj vyspelým bezpečnostným systémom. Veľké úsilie výrobca venoval bezpečnosti v interiéri, spolieha sa predovšetkým na množstvo airbagov. O bezpečnosť počas jazdy sa postará množstvo senzorov a alarmov, ktoré zabrzdia vozidlo v prípade hroziacej kolízie v rýchlosti až do 70 km/h, adaptívny tempomat, upozornenie na ospalosť, monitoring tlaku v pneumatikách, systém na kompenzovanie bočného vetra, rozpoznávanie dopravných značiek či udržiavanie v jazdnom pruhu.


Zdroj: tlačová správa Borgward

ODPORÚČAME AJ:
Toto hybridné vozidlo fungovalo iba na papieri. Dnes je legendou
Japonci vyrobili superšport s vyše 550 koňmi a tromi elektromotormi
Hybridné auto na vzduch? Žiadne sci-fi, ale realita budúcich dní
Elektrické SUV kupé e-tron Quattro Concept prejde až 500 km na nabitie
Auto vyrobí viac energie, ako spotrebuje. Je to Perpetuum Mobile?

Komentáre