Autá

Kráľovské francúzske kupé s reverznými dverami

"Francúzska automobilka Renault vzdáva úctu umelcovi a puristovi Le Corbusierovi vytvorením špeciálneho športového konceptu. Vyzerá tak, že by mohol ohroziť aj nemecké značky. "

Erik Stríž, 4. novembra 2015 8:00
Renault Coupe C (koncept 2015) Foto: Renault
Charles-Édouard Jeanneret-Gris (1887-1965), známy skôr ako Le Corbusier, bol francúzsky umelec so švajčiarskymi koreňmi. Do histórie sa zapísal nielen ako spisovateľ, maliar, sochár a významný urbanista, ale tiež ako spoluzakladateľ smerov purizmu a funkcionalizmu. Automobilka Renault mu najnovšie chce vzdať úctu uvedením špeciálneho konceptu Coupe C, ktorý uvádza v súvislosti s Le Corbusierovým 50. výročím úmrtia.

Renault Coupe C (koncept 2015) Foto: Renault

Všetko sa začalo pred dvomi rokmi

Áno, už pred dvomi rokmi. Vývoj nových konceptov nie je otázka dní, ale mesiacov a rokov. Veď do automobilov je potrebné nasadiť nielen kompletný podvodok, ale aj nápravy, dopriať mu zvyčajne najmodernejší motor, spracovať jeho interiér aj karosériu… to nie je žiadna pohodová prácička na nedeľné poobedia.

Pred dvomi rokmi mali dizajnové tímy Renaultu za úlohu pripraviť víziu budúceho dizajnu tejto značky a absolvovali rôzne aktivity na podporu kreativity. V rámci všetkej tejto prípravy sa rozhodli viac sústrediť na to, čo výrobca nazval “francúzske kultúrne hodnoty”. Dizajnéri sa pritom sústredili na zlatý vek automobilového priemyslu, teda na 30. roky minulého storočia, kedy aktívne pôsobil aj práve Le Corbusier. Renault si osvojil jeho myšlienky a vízie a snažil sa ich využívať pri návrhu nových odvážnych automobilov.

Či to malo význam? Zrejme áno, pretože výrazný krok vpred v dizajne posledných Renaultov je očividný.

Renault Coupe C (koncept 2015) Foto: Renault

Kupé pre 21. storočie

Renault Coupe C je široké, dlhé a nízke vozidlo s dlhou prednou kapotou a masívnymi zadnými partiami. Vraj je jeho dizajn puristický a funkčný, dominujú v ňom ostré rezy na karosérii a samotný kokpit je v celkovom dizajne akoby iba doplnkom. Zaujímavosťou je, že na koncepčnom vozidle nenachádzame logo automobilky Renault. Pokojne by ste si ho mohli popliesť s jedným z koncepčných Citroenov.

Pozornosť púta prakticky každý detail karosérie - výrez na prednej kapote, zasúvacie bočné spätné zrkadlá, aktívne kryty predných svetlometov, farebne odlíšené blatníky predných kolies, reverzný mechanizmus otvárania dverí a tiež nízkoprofilové pneumatiky s nápadnými diskami.

Podozrivo tiež vyzerá medzera naprieč celou dĺžkou prednej kapoty. Vzbudzuje dojem, že sa roztvára ako dvere, že pozostáva z dvoch kusov.

Renault Coupe C (koncept 2015) Foto: Renault
Koncepčné vozidlo Coupe C nachádza svoj domov na netradičnom mieste. Zvyčajne si podobné automobily odžijú svoje premiéry na veľkých autosalónoch, ale Renault to svoje propaguje spoločne s umeleckým priestorom Villa Savoye pri Paríži

Coupe C má potenciál stať sa vzorom pre všetky budúce veľké kupé nielen od Renaultu. Má totiž typické tvary, širokú a dlhú kapotu, pomaly sa zvažujúce, ale za to široké zadné partie. Z vozidla priam vyžaduje charizma športovosti, prémiovosti a komfortu a snáď jediné, čo nám na tomto vozidle zatiaľ chýba, je upresnenie jeho technických vlastností a interiéru zo strany výrobcu.

Zdroj: tlačová správa Renault


ODPORÚČAME AJ:
Automobilka za príplatok nahradí jedno sedadlo stolíkom
Krajší Passat s elektrickým pohonom, to je nové C Coupé
Luxusné japonské SUV-čko má hranaté všetko, aj blatníky kolies
Za týmto autom sa otočí každý, kto ho stihne zaregistrovať
Najluxusnejšie kombi si vyžiada iba 1,6 litra nafty na 100 kilometrov

Komentáre