Autá

Hyundai Genesis, reinkarnované BMW radu 7

"Nový Hyundai Genesis je bez akýchkoľvek pochýb skvelé vozidlo pre náročných. Je však v poriadku, keď kopíruje dizajny iných automobilov? "

Erik Stríž, 24. januára 2014 6:00
Hyundai Genesis 2015 Foto: Hyudai


Na Slovensku sa nám zdá, že sa automobilka Hyundai profiluje ako výrobca cenovo dostupných vozidiel s pridanou hodnotou, konkurovať môže vozidlám Kia alebo Peugeot. Vo svete sa však snaží aj o mierne odlišný imidž, ktorý nevylučuje ani výrobu luxusných modelov. Jedným z takých je model Genesis, ktorý je nielen špičkovým automobilom, ale v prvom rade demonštráciou sily tohto kórejského výrobcu. Dostupný bude aj na Slovensku.

Hyundai Genesis 2015 Foto: Hyudai

Silné a ešte silnejšie motory


Nová generácia Genesisu patriaca pod modelový rok 2015 sa snaží pútať pozornosť vo všetkých ohľadoch. Základom každého dobrého automobilu sú kvalitné motory a vysoké stupne výbavy, v tomto ohľade Genesis exceluje. V predaji budú varianty so štyrmi benzínovými motormi. Naftovú alebo hybridnú alternatívu výrobca neponúka. Benzínové agregáty oslovia motoristov objemom valcov od 3 do 5 litrov s výkonnostným rozsahom 257 až 426 konských síl. V praxi to znamená, že si veľa zábavy užijete aj s najlacnejším variantom. Motory sa budú kombinovať výlučne s 8-stupňovou automatickou prevodovkou

Hyundai Genesis získal celkom novú generáciu pohonu všetkých kolies HTRAC, ktorá umožňuje rozsiahle nastavenie rozdelenia síl. Na zadnú nápravu môže byť v prípade potreby odoslaných až 90 percent hnacej sily, v bežnej prevádzke je tento pomer nastavený na 60:40 v prospech zadnej nápravy.

Nepripomína vám nový Genesis inú populárnu limuzínu? Foto: Hyudai

Trocha Lexus, trocha BMW


Hyundai Genesis si získa pozornosť verejnosti nielen vďaka modernej technike, ale predovšetkým pre svoj vzhľad. Dá sa povedať, že ide o akýsi dizajnový recyklát. Aj menej znalí ľudia vedia posúdiť, že sa nový Genesis veľmi nápadne podobá na BMW radu 7. Predné svetlomety sú akoby navrhnuté cez kopírovací papier, jedine vnútorná schéma svetiel je výrazne odlišné od BMW.

Zadok vozidla si takisto našiel inšpiráciu v inom vozidle. Porovnávať ho možno napríklad s Lexusom IS350, jeho atypickými svetlami a vekom batožinového priestoru. To všetko sú však iba domnienky a dohady, či sa skutočne Hyundai nechalo inšpirovať inými automobilmi. Možno ide len o nešťastnú zhodu dizajnu v kontexte postupnej evolúcie modelu Genesis.

Konzervatívny interiér si určite nájde svojich priaznivcov Foto: Hyudai

Konzervatívny interiér


Vnútro vozidla už tak veľa podobností s inými značkami neobsahuje. Na naše pomery je jeho vzhľad jednoduchý, málo členitý, využíva pravidelnosť a rovné plochy. Kožené poťahy, plastové imitácie kože a dreva a pomerne veľké množstvo budíkov vytvárajú v interiéri príjemnú atmosféru, v ktorej sa nájde predovšetkým konzervatívny zákazník.

Hyundai Genesis 2015 Foto: Hyudai

Nezabudlo sa ani na Google


Zaujímavosťou je technická výbava interiéru, ktorá okrem dnes už dobre známych head-up displejov, sledovania mŕtveho uhla a udržiavania v jazdnom pruhu obsahuje aj podporu pre okuliare Google Glass. Hyundai Genesis tak bude prvým automobilom na svete s takouto podporou. Vďaka okuliarom bude možné automobil na diaľku zablokovať alebo využívať jeho iné jednoduchšie funkcie.

Komentáre