Autá

Vráti sa škodovka k pick-upu? Fabia pick-up koluje internetom

"Spredu vyzerá ako Fabia, vzadu ako staršia Felícia v karosárskej úprave pick-up. Ak vás nová škodovka prekvapila, čítajte ďalej. "

Erik Stríž, 7. mája 2015 10:00
Škoda FUNstar (Fabia pick-up, 2015) Foto: Škoda
Je to už 14 rokov, čo česká automobilka prestala vyrábať vozidlá s názvom Pick-up. Aj napriek tomu, že je tento typ vozidla vrytý do našich pamätí a je neoddeliteľnou súčasťou histórie značky Škoda, v skutočnosti sa vyrábal iba desať rokov (1991 - 2001).

Pick-up od Škody sa dočkal mnohých variantov a otvorené verzie si občas ľudia vedeli prestavať na sedan. Dnes je takáto domáca úprava prakticky nemysliteľná. Vozidlá s objemným a väčšinou otvoreným priestorom v zadnej časti mali prednú masku z modelov Favorit a neskôr Felícia, avšak s príchodom revolučnej Fabie sa pick-up vytratil.

Škoda FUNstar (Fabia pick-up, 2015) Foto: Škoda

Školský projekt s hmatateľným výsledkom

Internetom v týchto dňoch kolujú vysoko kvalitné fotografie dvojmiestnej Škody Fabia s veľkým otvoreným batožinovým priestorom v zadnej časti. A dokonca sa k nemu česká Škodovka priznáva! Dodáva však, že nejde o koncept reálneho vozidla vhodného do sériovej výroby a následného komerčného predaja, ale o koncept vytvorený ako výsledok polročnej práce 23-členného tímu na Škoda AUTO Vocational School.

23 mladých ľudí, z toho dve ženy, mali za úlohu stvoriť vlastné vozidlo postavené na niektorom z aktuálnych modelov automobilky. Na projekte pracovali od novembra minulého roku a nazvali ho Škoda FUNstar. Pôsobivá je najmä skutočnosť, že koncept Škoda FUNstar sa stane aj skutočným a jazdy schopným automobilom, premiéry sa dočká pri jazere Wörthersee na podujatí, ktoré potrvá od 13. do 16. mája 2015.

Škoda FUNstar (Fabia pick-up, 2015) Foto: Škoda

Zelené LED a audiosystém hodný veľkej párty

Zaujímavým detailom na Škode FUNstar je najmä rozsiahle využitie LED osvetlenia. To sa nachádza nielen na predných svetlometoch pre denné svietenie, ale aj v zadnej časti a pod prahmi dverí.

Tieto LED svetlá sú navyše zelené, čo môže evokovať dojem ekologicky nezávadného pohonu. V skutočnosti však bude vozidlo poháňané klasickým motorom TSI s objemom valcov 1,2 litra a výkonom 90 kW, teda 120 konských síl. Použitá bola automatická 7-stupňová dvojspojková prevodovka.

V interiéri, do ktorého nám však ešte Škodovka neumožnila nazrieť, sa okrem štandardného jednoduchého interiéru Fabie nachádza až 1400 wattový audiosystém. Ten by mal byť ďalším detailom, ktorý osloví najmä mladšie ročníky.

Rétorika automobiliek o tom, čo sa páči mladým ľuďom, sa priebežne mení. Nedávno to boli silné automobily bez zadných dverí, neskôr sa mladým núkali skôr malé a úsporné vozidlá, teraz sa pozornosť automobiliek začína orientovať aj na pick-upy.

Jedným z nich je aj Hyundai Santa Cruz Crossover Truck Concept, o ktorom ste sa sa mohli dočítať na našich stránkach v článku Luxusný pickup má osloviť deti 80. a 90. rokov. Ten chce tiež osloviť mladých ľudí, ale skôr tých s tučnejšou peňaženkou.


Zdroj: tlačová správa spoločnosti Škoda


ODPORÚČAME AJ:
Luxusný pickup má osloviť deti 80. a 90. rokov
Kandidát na titul najpraktickejšieho elektrického auta
Skúšali sme novú Škodu Fabiu: Vieme, s ktorým motorom sa oplatí
Nový Superb sa chce podobať na luxusné Audi
Rodinné auto od BMW nie je žiadna fikcia, ale model 2 GT
Nový líder sub-kompaktných áut do mesta

Komentáre