Autá

Rodinné auto od BMW nie je žiadna fikcia, ale model 2 GT

"Nové BMW radu 2 Gran Tourer je prvým moderným bavorákom tohto typu. Ponúkne kompaktné rozmery, sedem miest na sedenie a krásny interiér. "

Erik Stríž, 13. februára 2015 10:00
BMW 2 Gran Tourer (2015) Foto: BMW
Keď mníchovská automobilka BMW predstavila modelovú sériu 2 Active Tourer, prekvapila celú motoristickú verejnosť. Prvým modelom rady 2 bolo totiž krásne malé športové vozidlo, a že by ho mal doplniť vyslovene rodinný model s pohonom prednej nápravy, sa veľmi nečakalo. Napriek tomu má 2 Active Tourer v portfóliu automobilky svoje významné postavenie a nie je sa čomu čudovať, keď ho teraz BMW ešte o trocha zväčšilo. Model 2 Gran Tourer ponúkne v prvom rade viac priestoru pre pasažierov.

BMW 2 Gran Tourer je dlhý vyše štyri a pol metra, stále však patrí do kategórie kompaktných vozidiel. So šírkou 1,8 metra ponúkne priestorovo veľmi veľkorysý interiér, do ktorého sa navyše vošiel aj tretí rad sedadiel. Celkovo sa tak v aute odvezie sedem ľudí vrátane vodiča. Batožinový priestor v Toureri má kapacitu od 645 do 805 litrov a keď sa sklopí posledný rad sedadiel (obsahuje dve miesta), nárast objemu batožinového priestoru je značný - narastá až na 1905 litrov.

BMW 2 Gran Tourer (2015) Foto: BMW

Zákazníci, ktorí sa budú rozhodovať pre toto nové BMW, tak budú robiť v prvom rade pre jeho rodinný charakter a počet miest na sedenie. Na päť sedadiel sa občas nevojde ani štvorčlenná rodina s dvomi deťmi, takže o význame takýchto vozidiel v portfóliu automobiliek nie je potrebné pochybovať. Lenže dnes máme veľký výber 7-miestnych vozidiel, navyše ich cena nemusí dosahovať ani dve tretiny hodnoty tohto BMW. Je preto zrejmé, že druhým (a veľmi vážnym) dôvodom kúpy budú aj sympatie k tomu výrobcovi prémiových automobilov a skutočnosť, že aj jeho rodinné auto disponuje značnou dávkou prémiovosti, komfortu a snáď aj luxusu.

BMW 2 Gran Tourer (2015) Foto: BMW

Interiér novinky pokračuje v tom dizajne, na ktorý si už fanúšikovia značky zvykli. Základom sú vždy kvalitné materiály príjemné na dotyk, celková ergonómia ovládačov a atraktívny príplatkový volant. Určiť, na interiér akého modelu sa práve pozeráme, nie je vôbec jednoduché. Unifikácia dizajnu interiérov je v podaní BMW veľmi dôsledné a nebyť masívnych stredových tunelov vo väčších vozidlách, možno by sme ani nevedeli odlíšiť malé športové kupé od limuzíny. To je pre BMW 2 Gran Tourer ale dobrá správa, pretože zjavne preberá dizajn a prvky z oveľa drahších vozidiel. Dôvod, prečo bude Gran Tourer lacnejší, tkvie predovšetkým v technickom ústrojenstve a motoroch.

BMW 2 Gran Tourer (2015) Foto: BMW

Rad 2 Gran Tourer ponúkne pri zaradení do predaja päť variant motorizácií. V ponuke budú benzínové agregáty 218i a 220i, fanúšikovia úspornejších naftových motorov si budú môcť vyberať z 216d, 218d a 220d. Základom bude 6-stupňová manuálna prevodovka, za príplatok bude možné získať automatiku. Najvyššie varianty motorizácie ponúknu 8-stupňový automat a pohon všetkých kolies ako štandard. Neskôr sa do predaja dostane aj motorizácia 216i, ktorá bude predstavovať najlacnejší entry-level pre benzínové motory.

Nové BMW radu 2 Gran Tourer sa dostane do predaja v priebehu tohto roka, prvé kusy sa očakávajú už v lete. V tejto chvíli nie sú známe ceny modelov Gran Tourer, nepochybne budú prevyšovať hodnotu vozidiel Active Tourer, ale stále by mali byť v portfóliu automobilky cenovo dostupnejšími.

ODPORÚČAME AJ:
Prvé auto na svete má 130 rokov
Nový líder sub-kompaktných áut do mesta
Mestský crossover pokorí aj zasnežené Tatry
Rodinná cesta autom so športovým duchom a eleganciou
Míľniky dopravy: Semafory, evidenčné čísla a benzínky tu neboli vždy

Komentáre