Autá

Kórejčan, ktorému sa zapáčila Amerika

"Automobilka Kia ukázala svetu koncept, ktorým chce osloviť americký trh s veľkými vozidlami. Jej Telluride je veľký, silný a nápadný, zároveň luxusný, praktický a priestranný. "

Erik Stríž, 20. januára 2016 14:00
Kia Telluride (koncept, 2016) Foto: Kia
Kia Telluride je koncept, teda akási upútavka na to, čo nás ešte len čaká v najbližších rokoch. My značku Kia vnímame ako výrobcu cenovo dostupnejších a kvalitných automobilov, v Severnej Amerike by sa však ona sama videla v pozícii výrobcu veľkých SUV-čiek pre náročných. A cena týchto modelov by sa nemala veľmi približovať k tomu, čo považujeme za cenovú dostupnosť.

Model Telluride je nápadne robustné a hranaté SUV. Postavené je na rovnakom základe ako populárne Sorento, pridáva však niekoľko technologických vychytávok a futuristický vzhľad prednej masky. Tá je takmer kolmá na zem, nepochybne výrobca pri jej dizajnovaní veľmi nemyslel na pasívnu ochranu chodcov.

Kia Telluride (koncept, 2016) Foto: Kia
Atypickým dizajnovým prvkom na tomto autte sú reverzné zadné dvere, podobne to má riešené aj Rolls Royce alebo rodinne orientovaný Opel Meriva. V porovnaní s inými má ale novinka od značky Kia B-stĺpik zakomponovaný do rámov dverí, takže keď sa otvoria, vznikne pred vami veľký otvorený priestor s mimoriadne komfortným prístupom.

Keby sme chceli veľmi rozoberať dizajn konceptu, nevyhli by sme sa porovnávaniu s inými automobilmi. V tomto kontexte koncept Telluride zdieľa niekoľko podobností s Volvom CX90, najmä profil, zadné partie a tvary prednej časti karosérie. Niekomu však bude novinka pripomínať aj niektoré modely značky Jeep alebo najnovšiu Audi Q7.

Kia Telluride (koncept, 2016) Foto: Kia
Veľký kus práce dizajnéri spravili v interiéri, Telluride vyzerá vnútri úžasne. Kĺbi v sebe prémiovosť, luxus a technologický pokrok, ktorý priam vyžaruje z celej palubnej dosky. Namiesto prístrojovej dosky sú tu farebné displeje s variabilným grafickým prostredím.

Zaujímavosťou je minimalistický prístup v navrhovaní stredovej konzoly, ten má za následok takmer úplné vynechanie fyzických ovládacích tlačidiel a voličov. Dokonca aj ovládače klimatizácie sú virtuálne, zobrazujú sa dlhom tenkom displeji. Jediným nápadným ovládacím prvkom, ktorý môžete chytiť do rúk, je volič automatickej prevodovky. Je masívny, pripomína ten v Audi Q7 a aj jeho funkčnosť by nemala byť odlišná.

Kia Telluride (koncept, 2016) Foto: Kia
Interiér konceptu obsahuje až tri rady sedadiel, na ktorých si posedí celkovo sedem dospelých osôb vrátane vodiča. S takto veľkým priestorom by sa mohla Kia uchádzať o priazeň náročných zákazníkov v Severnej Amerike, kde sú veľké rodiny štandardom a veľký priestor v autách nevyhnutnou samozrejmosťou.

Kia Telluride (koncept, 2016) Foto: Kia
Kia Telluride je prvým automobilom kórejskej značky, ktorý využíva komponenty vyrobené technológiou 3D tlače - okrem iného aj niektoré časti dverí, disky kolies či palubná doska.. Okrem toho obsahuje prémiový zvukový systém Harman Kardon, množstvo senzorov a kamier pre bezpečnejšie parkovanie a monštruózny 3,5-litrový motor s výkonom až 400 koní, ktorý dopĺňa ešte jeden elektrický s výkonom 130 koní.

Zdroj: tlačová správa spoločnosti KIA


ODPORÚČAME AJ:
Toto je päť najextrémnejších expedičných vozidiel na svete
Auto z 3D tlačiarne napája celý dom elektrinou, v USA to už funguje
Škodovka na elektrinu, ktorú si môžete kúpiť už dnes
Nová technika v autách chce predvídať správanie detí a kengúr
Nielen skútre, ale aj cestné motorky budú jazdiť na elektrinu

Komentáre