Autá

Francúzske sci-fi alebo najodvážnejší kabriolet tohto desaťročia?

"Značka Peugeot na autosalóne vo Frankfurte ukázala svoje koncepčné vozidlo Fractal, ktoré chce byť obrazom mestskej dopravy blízkej budúcnosti. "

Erik Stríž, 22. septembra 2015 14:00
Peugeot Fractal (koncept, 2015) Foto: Peugeot
Kto má rád futuristické automobily a vízie automobiliek, ten je z aktuálneho ročníka frankfurtského autosalónu nepochybne nadšený. Snáď každá významná automobilka predstavila nielen novinky, ktoré už čoskoro zaradí do predaja, ale aj množstvo konceptov a prototypov, ktoré majú byť obrazom blízkej budúcnosti.

Aj Peugeot prispel svojím dielom a zdá sa, že na seba strhol lavínu pozornosti. Koncept s názvom Fractal je výnimočný svojím expresívnym dizajnom s ostrými tvarmi, atypickými dverami a členitým interiérom s dôrazom na jeho ergonómiu.

Peugeot Fractal (koncept, 2015) Foto: Peugeot

Nedá sa prehliadnuť

Najväčším lákadlom nového automobilu by mal byť v prvom rade jeho dizajn, ktorý výrazne vystupuje z radu. Na prvý pohľad vyzerá svalnato a robustne, v skutočnosti je to však ilúzia inak veľmi kompaktného vozidla. Má šírku 1,8 metra, dlhé je menej ako štyri metre a hoci je vybavené štyrmi sedadlami, len dvaja vpredu budú mať k dispozícii komfort dostatočný pre dlhšiu jazdu.

Dizajn prednej masky by sme mohli porovnávať s tým, čo nám posledné roky ponúka značka Lexus - práve pre ňu sú typické ostré hrany, radikálne línie a postmoderný vzhľad. Aj Peugeotu tieto tvary veľmi svedčia, pretože ich dizajnéri dokázali udržať na triezvej úrovni a zbytočne nepreháňali. Aj excentrické línie teda pravdepodobne majú svoje opodstatnenie.

Kabriolet má skladaciu strechu, ktorej vzhľad ladí so samotným vozidlom, výrobca by ale radšej videl na cestách jeho otvorenú verziu. Cieľom je zapáčiť sa mladším ročníkom, ktoré vnímajú automobil ako štýlový doplnok, nie ako niečo na napĺňanie každodenných rodinných potrieb.

Peugeot Fractal (koncept, 2015) Foto: Peugeot

Dvere v štýle Rolls-Royce Dawn

Najviac pozornosti si na koncepte Fractal vysluhujú dvere. Ich pánty sú umiestnené bližšie k zadným partiám vozidla, takže sa otvárajú reverzne. Toto riešenie má svoje výhody, do auta sa vďaka nemu nastupuje pohodlnejšie. Rovnaký koncept otvárania dverí nachádzame už dlhé roky v automobiloch značky Rolls-Royce a dokonca aj v segmente rodinných automobilov typu Opel Meriva.

Peugeot Fractal (koncept, 2015) Foto: Peugeot

Interiér i-Cockpit

Výrobca konceptu venoval mimoriadnu pozornosť interiéru. Ten vyzerá futuristicky a moderne, s bielym čalúnením vhodne kontrastujú bronzovo sfarbené detaily. Riadi sa dizajnovým manuálom s názvom i-Cockpit, ktorý automobilka úspešne využíva naprieč celým modelovým portfóliom. Jeho doménou je ergonómia, ktorej sú podriadené veľkosti, polohy a tvary ovládacích prvkov, volantu a prístrojovej dosky.

Peugeot Fractal (koncept, 2015) Foto: Peugeot

Koncertná sieň na kolesách

Nápadné sú aj pravidelne rozmiestnené ihlany a ostré polygóny, ktoré zdobia prakticky celý interiér. Okrem estetickej funkcie plnia aj tú praktickú - sú zvukovou izoláciou, ktorú môžete vidieť napríklad v nahrávacích štúdiách.

Automobilka zdôrazňuje, že významnú úlohu tu zohráva aj vyspelá audiotechnika a celkový zážitok z počúvania hudby.

V interiéri vozidla preto nachádzame desať reproduktorov, pričom basové subwooferi sú umiestnené priamo v sedadlách. Pasažieri tak budú hlboké tóny v hudbe nielen počuť, ale aj cítiť na vlastnej koži.
Zdroj: tlačová správa spoločnosti Peugeot

ODPORÚČAME AJ:
Nastala éra nových superluxusných kabrioletov
Vystupujú z radu: Auto na elektrinu a kupé, ktoré sa mení počas jazdy,
Športiak bude jazdiť na elektrinu a nabije sa za 15 minút
Úsmevné predstavy o autách budúcnosti z minulosti: Pamätáte si ich?
Hybridné auto na vzduch? Žiadne sci-fi, ale realita budúcich dní

Komentáre