Autá

Úsmevné predstavy o autách budúcnosti z minulosti: Pamätáte si ich?

"Pútavé tvary karosérie, sem-tam niečo ako krídlo, turbíny a snaha napodobniť žraloka… aj takto úsmevne si automobilky predstavovali svoje budúce modely pred rokmi. Pozrite si niektoré z nich. "

Erik Stríž, 3. septembra 2015 14:00
Cadillac Cyclone Concept (1959) Foto: Cadillac
Zdá sa, že aktuálne dizajnové trendy v automobilovom priemysle vozidlá určitým spôsobom unifikujú. Chcú byť ostré, hranaté, postmoderné a vizuálne pútavé. Asi pre vás nebude prekvapivé, že podobnú dobu už automobilizmus zažil, keď na autosalónoch predvádzal supermoderné koncepty akoby z iného sveta. Niektoré z nich pôsobia úsmevne, iné boli pomerne presnou víziou toho, čo sa v showroomoch predajcov objavuje dnes.

Prehrabávali sme sa v archívoch, aby sme vybrali niekoľko zaujímavých konceptov zo 60. až 80. rokov, ktoré stoja za pozornosť.

Chevrolet Corvette Mako Shark Concept (1961) Foto: Chevrolet

Chevrolet Corvette Mako Shark Concept (1961)


Predstava Chevroletu o budúcej korvete sa nechala inšpirovať žralokmi. Napriek tomu, že sa od klasického modelu Corvette až tak veľmi neodlišuje, vybočoval z priemeru agresívnym zovňajškom a ostro rezanými tvarmi karosérie. Výfuk na bočnej spodnej hrane vozidla má pripomínať žraločie žiabre.

Holden Hurricane Concept (1969) Foto: Holden

Holden Hurricane Concept (1969)


Tento extrémny koncept z roku 1969 je snáď hocičím, len nie priemerným športovým automobilom. Samotný dizajn karosérie už sám o sebe napovedá, že športové vlastnosti boli pri vývoji tohto konceptu hlavným cieľom. Netradičné je prehnuté predné sklo, ktoré bez prerušenia pokračuje až do bočných okien a dvere… ...vlastne na tomto koncepte ani nie sú dvere. Dizajnéri namiesto nich pripravili mechanizmus otvárania celého kokpitu vrátane jeho strechy a časti prednej kapoty. Zaujímavosťou je, že spolu s celou prednou časťou kokpitu sa z interiéru vysúval aj volant, ktorý bol napojený na pohyblivé rameno.

Aston Martin Bulldog Concept Car (1980) Foto: Aston Martin

Aston Martin Bulldog Concept Car (1980)


Žiadne kompromisy, iba hromada neplastických plechov s cieľom dosiahnutia čo najlepšej aerodynamiky. Koncept z prelomu 70. a 80. rokov od britskej značky Aston Martin vyzerá postmoderne ešte aj dnes. Už na prvý pohľad napovedá, že znížením ťažiska, svetlej výšky a dokonca zasúvacími spätnými zrkadlami sa cielila čo možno najlepšia agilita k vozovke, ku ktorej pomáhal aj väčší spojler na zadnej kapote.

Oldsmobile Aerotech Concept (1988) Foto: Oldsmobile

Oldsmobile Aerotech Concept (1988)


Oldsmobile Aerotech je spomedzi uvedených asi najodvážnejším konceptom. V roku 1988 sa snažil zaujať oblými tvarmi a mimoriadne veľkým zadným spojlerom. Jednomiestna kabína vozidla pripomínala skôr kokpit vesmírnej lode a kolesá Goodyear pôsobili veľmi zvláštne, akoby to boli nafúknuté balóny. Extrémne nízka svetlá výška podvozka mala za cieľ držať vozidlo iba tesne nad vozovkou a dodávať mu tým skvelú stabilitu aj vo vysokých rýchlostiach.

Buick Wildcat Concept (1988) Foto: Buick

Buick Wildcat Concept (1988)


V rovnakom roku, v ktorom vyšiel aj koncept od značky Oldsmobile, predstavil Buick svoju verziu čudného konceptu. Je ťažké posúdiť, či išlo o víziu blízkej budúcnosti alebo iba o snahu zaujať verejnosť bažiacu po senzačných automobilových novinkách. V každom prípade, dnes je koncept Wildcat takmer zabudnutý. Atypickým prvkom dizajnu modelu Wildcat je jeho presklený kokpit, na ktorom celkom chýbajú stĺpiky a spevnená strecha. Namiesto nich sa tu nachádza iba sklo v tvare sploštenej bubliny.

Cadillac Cyclone Concept (1959) Foto: Cadillac

Cadillac Cyclone Concept (1959)


Tento koncept od spoločnosti Cadillac sa zrejme nechal inšpirovať svetom rozprávok. Vyzerá ako auto, v ktorom by sa rád odviezol aj Batman. Veď posúďte sami: vyzerá, ako keby ho poháňali dve turbíny, vpredu má dvojicu niečoho, čo by sme mohli považovať aj za rakety, zadné kolesá sú chránené pred guľkami nepriateľov samotnou hliníkovou karosériou a ten interiér! Ten bol vo svojej dobe priam futurický.

Fiat Turbina Concept (1954) Foto: Fiat

Fiat Turbina Concept (1954)


Talianska automobilka Fiat v minulosti vyskúšala viacero dizajnov a ak si dnes myslíte, že vie vyrábať iba malé päťstovky, ste na omyle. Koncept s názvom Turbina mal skutočne ambície byť poháňaný turbínou, o čom okázalo informoval otvorom v zadnej časti vozidla. Rovno medzi vertikálnymi spojlermi, ktoré mali pomáhať udržiava stabilitu vozidla.


ODPORÚČAME AJ:
Automobilka za príplatok nahradí jedno sedadlo stolíkom
Krajší Passat s elektrickým pohonom, to je nové C Coupé
Luxusné japonské SUV-čko má hranaté všetko, aj blatníky kolies
Za týmto autom sa otočí každý, kto ho stihne zaregistrovať
Najluxusnejšie kombi si vyžiada iba 1,6 litra nafty na 100 kilometrov

Komentáre