Autá

Vystupujú z radu: Auto na elektrinu a kupé, ktoré sa mení počas jazdy

"Audi E-Tron Quattro a Mercedes-Benz IAA. Tieto dva automobily spomedzi všetkých predstavených na autosalóne vystupujú z radu, pretože nám predstavujú budúcnosť už dnes. "

Erik Stríž, 18. septembra 2015 12:00
Mercedes-Benz IAA (koncept 2015) Foto: Mercedes-Benz
O ekologických automobiloch sme už toho na Webmagazíne popísali veľa. Mohli ste si prečítať o hybridnom aute na vzduch, o aute, ktoré vyrobí viac energie ako spotrebuje, o štvrtej generácii modelu Prius a tiež o prekvapivom Porsche Mission E, ktoré jazdí výlučne na dva elektromotory. Nasledovné dva sú však ešte zaujímavejšie, pretože nám dovoľujú nahliadnuť do sveta, v ktorom sa kombinujú bežne nezlúčiteľné svety a v ktorom je možná transformácia vozidiel priamo počas jazdy.

Mercedes-Benz IAA (koncept 2015) Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz IAA

Automobilka Mercedes je známa predovšetkým tým, že vyrába luxusné automobily s vyššou cenou, a paradoxne, rôzne iné dopravné prostriedky, ktoré nemožno označiť za prémiové. Ten, kto činnosť tejto spoločnosti sleduje dlhšie, nemôže prehliadnuť množstvo inovatívnych riešení, ktoré zavádza do obehu a jej nezanedbateľný prínos pre svetový automobilizmus.

Jedným z riešení, ktoré možno ovplyvnia budúcnosť vývoja osobných automobilov, je koncept s jednoduchým názvom IAA. Je to akronym pojmu Intelligent Aerodynamic Automobile, ktorý už sám o sebe napovedá, že vozidlo je schopné inteligentne meniť aerodynamiku svojej karosérie.

Zdroj: youtube.com

Samotný koncept vozidla vyzerá veľmi futuristicky. Má oblé tvary, akoby na ňom chýbali prvky, ktoré dnes považujeme na automobiloch za samozrejmosť - napríklad kompaktné predné svetlomety, kľučky na dverách, oddelené smerové svetlá a bočné spätné zrkadlá. Interiér vozidla je tiež maximálne minimalistický, preferuje vzdušnosť pred okázalým luxusom, štyri sedadlá s výrazne vyrezanými operadlami po vizuálnej stránke predčí už len stredová konzola s palubnou doskou, ktoré obsiahli tri veľké displeje.



Transformácia automobilu počas jazdy nie je výrazná, týka sa predovšetkým predĺženia jeho zadných partií, zasunutím spodnej prednej hrany podvozka a vysunutím bočných spojlerov. Spoločne tieto prvky dokážu znížiť aerodynamický koeficient z už aj tak vynikajúcich 0,25 na 0,19 cX.

Koncept elektrického SUV od Audi Foto: Audi

Audi E-Tron Quattro

Doba si žiada silné a úsporné vozidlá s výrazne moderným vzhľadom, ktorých prevádzka stojí čo možno najmenej peňazí. Apel na nízky alebo v lepšom prípade neutrálny dopad na životné prostredie je pritom veľmi silný iba v posledných rokoch, kedy sa začína investovať viac financií do vývoja elektrických pohonných jednotiek.

Koncepčný automobil predstavuje podobu a techniku pripravovaného modelu Q6, ktorý by chcel začať konkurovať rivalom z Nemecka. SUV-čko (alebo aspoň crossover) so zadnými partiami pripomínajúcimi kupé je pre potencionálnych zákazníkov mimoriadne atraktívny artikel a Audi chce jeho výrobu spustiť v čase, keď ešte prinesie množstvo technologických míľnikov. Elektrický pohon by mohol byť dostatočným dôvodom na to, aby model Q6 zákazníci uprednostnili pred konkurentmi. Koncept prichádza okrem iného aj s futuristickými prednými svetlometmi Matrix Laser OLED, ktorá okrem vysokého jasu ponúkne aj inteligentné osvetlenie scény pred vozidlom.

Koncept elektrického SUV od Audi Foto: Audi

Pohonná jednotka je plne elektrická, tvorená až trojicou motorov so spoločným výkonom pôsobivých 429 konských síl. Jeden motor bude poháňať prednú nápravu, zvyšné dva sa postarajú o pohon zadných kolies, dokopy tak zabezpečia pohon AWD. Rovnako, ako Porsche Mission E, aj koncept od Audi sa nabíja veľmi rýchlo, 80 percent kapacity batérie naplní v rýchlom režime len za 15 minút.

Maximálna rýchlosť konceptu je 210 km/h, na jedno nabitie batérií prejde do 500 kilometrov a z nuly na 100 km/h zrýchli už za 3,5 sekundy. To sú údaje, ktoré vyzerajú skvele a keď si uvedomíme, že koncept vystavený na autosalóne vo Frankfurte skutočne jazdí, dáva tušiť o veľmi peknej budúcnosti plne elektrických SUV-čiek.

Zdroje: tlačové správy spoločností Audi a Mercedes-Benz

ODPORÚČAME AJ:
Toto hybridné vozidlo fungovalo iba na papieri. Dnes je legendou
Japonci vyrobili superšport s vyše 550 koňmi a tromi elektromotormi
Hybridné auto na vzduch? Žiadne sci-fi, ale realita budúcich dní
Elektrické SUV kupé e-tron Quattro Concept prejde až 500 km na nabitie
Auto vyrobí viac energie, ako spotrebuje. Je to Perpetuum Mobile?

Komentáre