Autá

Trojmiestny elektrický športiak ostrý ako žiletka

"Inteligentná mobilita, futuristický dizajn a nulové emisie. To sú charakteristické črty konceptu BladeGlider, ktorý po troch rokoch oživila známa japonská automobilka. "

Erik Stríž, 9. augusta 2016 12:00
Elektrický trojmiestny športiak Nissan BladeGlider Foto: Nissan
Keď sa dnes povie Nissan, zvyčajne si predstavíme malé mestské autíčko Micra alebo, naopak, populárny crossover Qashqai. V motoristických kruhoch je ale automobilka známa aj ako výrobca výborných športových automobilov, ktorých asi najtypickejším predstaviteľom je preslávený model GTR.

BladeGlider je predstavený ako koncept, ale v skutočnosti je to funkčný prototyp automobilu, ktorého sa snáď dočkáme aj v sériovej podobe. V porovnaní s bežnými osobnými automobilmi je oveľa odvážnejší a využíva iné vnútorné usporiadanie sedadiel, než na aké sme zvyknutí. Kombinuje nulové emisie, vysoký výkon, futuristický športový dizajn a inteligentnú mobilitu, ktorej lídrom by sa chcel stať práve japonský výrobca. Tvrdí, že popri nej chce stále dbať aj na environmenálnu nezávadnosť svojich automobilov, pričom v priebehu týchto rokov by sme sa mali dočkať výraznejšej modernizácie produktového portfólia automobilky.

Prvýkrát bol koncept uvedený už na autosalóne v Tokiu pred tromi rokmi, aktuálny je však najmä dnes. BladeGlider predstavuje dizajnový smer, ktorým sa budú nové Nissany uberať.

Elektrický trojmiestny športiak Nissan BladeGlider Foto: Nissan
Automobil má iba tri miesta na sedenie, vodič sedí vpredu celkom sám a je uprostred vizuálne dopredu sa zvažujúceho kokpitu. Zadné partie sú na prvý pohľad širšie, avšak pohľad na automobil z prednej strany dokazuje, že v skutočnosti je šírka po celej dĺžke prakticky rovnaká. Vodič tak má k dispozícii viac priestoru pre seba. Výhoda umiestnenia vodiča do stredu prednej časti kokpitu má svoj význam najmä vo veľkých a rušných mestách. Umožňuje lepší prehľad o situácii okolo vozidla.

BladeGlider je celkom atypický aj v iných ohľadoch. Jeho bočné dvere sú kombináciou krídlových a reverzných dverí, po otvorení vyzerajú celkom ako rozprestrené krídla veľkého vtáka. Automobil má nezvyčajné karosárske prevedenie, najbližšie má asi k Porsche 911 vo variante Targa. Je to tak trocha kabriolet, ale s pevnou vysokou zadnou stenou. Nad hlavami pasažierov je navyše akási výstuž karosérie, konštrukcia oddeľujúca časť s pasažiermi od vodiča.

Elektrický trojmiestny športiak Nissan BladeGlider Foto: Nissan


Názov konceptu obsahuje slovo žiletka, čo vystihuje podstatu dizajnu karosérie. Predné aj zadné partie sú nápadné ostré, žiletku evokuje aj sivý odtieň laku. Moderný dizajn prednej časti umožňuje najmä skutočnosť, že pod kapotou pracuje elektrický motor a ten nepotrebuje žiadny gril chladiča. Chýbajú aj bočné zrkadlá, boli celkom nahradené kamerami. Spätný pohľad sa premieta na displeje umiestnené v kokpite vodiča a kamery sú skryté za blatníkmi predných kolies.

Vzhľadom k predurčeniu športiaku do veľkých miest je trocha zvláštne, že má veľmi nízky podvozok. V Japonsku majú zrejme oveľa kvalitnejšie cesty, ako tu u nás…


ODPORÚČAME AJ:
Švédska ofenzíva na segment malých a elektrických áut
Prečo sú elektrické autá tiché? A je to bezpečné?
Zapáčilo sa vám auto z reklamy? Pravdepodobne bolo vyrobené v počítači
Aj malé automobily chcú jazdiť autonómne
Mestská hromadná doprava budúcnosti nebude obmedzovať osobné autá

Komentáre