Autá

Švédska ofenzíva na segment malých a elektrických áut

"Volvo prekvapilo dvojicou nových konceptov s nezvyčajnými názvami 40.1 a 40.2. Vozidlá sú súčasťou prerodu značky, ktorý sa s pompou uviedol SUV modelom XC90. "

Erik Stríž, 20. mája 2016 9:00
Volvo 40.1 (koncept 2016) Foto: Volvo
Švédska automobilka Volvo, či chcete a či nie, patrí medzi prémiové značky. Nasvedčuje tomu nielen cena jej automobilov, ale najmä ich technologická vyspelosť, nadštandardná bezpečnosť a vysoká miera komfortu.

Modelová séria 40 je dnes vo fáze konceptu a predstavuje vstup automobilky Volvo aj do segmentu kompaktných automobilov. Konkrétne 40.1 je reprezentantom kompaktného SUV, teda crossoveru, 40.2 je liftback, opäť menších rozmerov. Volvo síce 40.2 ako liftback neoznačuje, neuvádza ani pojem sedan, usudzujeme tak však podľa viditeľných kontúr piatych dverí s pántami až pri streche.

Volvo 40.1 (koncept 2016) Foto: Volvo


Našu pozornosť zaujal predovšetkým crossover 40.1, ktorý by pre Volvo mohol znamenať veľký úspech. Dizajnéri sa nechali výrazne inšpirovať modelom XC90, zachovali jeho charakter a krásnu prednú masku s moderne pôsobiacimi svetlometmi. Detaily sú ale viditeľne ostrejšie, odvážnejšie, vizuálne je karoséria rozdelená na hornú a dolnú polovicu. Kostra kokpitu sa predstavuje v čiernom prevedení, karoséria v svetlej šedej farbe. Koncept naznačuje terénne jazdné vlastnosti veľkou svetlou výškou podvozka a oplastovaním.

Nápadne široký postoj a vysoký podvozok má aj koncept 40.2. Nepochybne však jazdnými vlastnosťami vhodnými do terénu disponovať nebude.

Nové koncepty sú postavené na rovnakej platforme, avšak model od modelu sa bude mierne líšiť. Je to možné vďaka modulárnej platforme, ktorú Volvo nazvalo CMA. Táto platforma umožňuje stavbu viacerých typov vozidiel, ktoré môžu byť od seba odlišné snáď po každej stránke.

Volvo 40.2 (koncept 2016) Foto: Volvo


Modelová rada 40 je naplánovaná na rok 2017 a mala by plne vyhovovať každému, kto má záujem o moderné formy pohonu. V ponuke švédskej automobilky sa objaví aj výlučne elektrický pohonný systém a aj plug-in hybrid. Ide o jeden z krokov vedúcich k veľkolepému plánu automobilky - do roku 2025 predať až milión elektrických automobilov.


Zdroj: tlačová správa Volvo

ODPORÚČAME AJ:
Kľúč k autu bude čoskoro minulosťou, Švédi odomykajú autá mobilmi
Zlé vyhliadky pre vodíkové autá: Vraj ich bude menej ako 0,1 percenta
Buduje sa auto s nekonečným dojazdom
Francúzi ohrozujú nemecký luxus aj naďalej
Poznáte rozdiel medzi hybridom, plug-in hybridom a elektromobilom?

Komentáre