Autá

Mestská hromadná doprava budúcnosti nebude obmedzovať osobné autá

"Futuristický Straddling Bus od pekingskej spoločnosti Transit Explore Bus je zaujímavý koncept mestskej hromadnej dopravy budúcnosti. Ponúka také riešenie, ktoré neobmedzí skutočne nikoho. "

Erik Stríž, 2. júna 2016 10:00
MHD budúcnosti: Straddling Bus od Transit Explore Bus Foto: Transit Explore Bus
Straddling Bus je koncept, ktorý existuje zatiaľ iba na papieri a v počítačom generovaných vizualizáciách. Je ale veľmi dôstojnou alternatívou k súčasným dopravným prostriedkom, ktoré využívajú mestá po celom svete - autobusov, električiek a trojlejbusov.

Dopravný prostriedok od pekingskej spoločnosti Transit Exolore Bus je spojením tunela a električky - nech to vyznie akokoľvek, je to tak. Ide o pohybujúci sa tunel, na vrchu ktorého sa nachádza priestor pre pasažierov hromadnej dopravy. Pohyblivý tunel je dlhý až 60 metrov a dokáže nahradiť až 40 bežných autobusov, tvrdí jeho tvorca. Predpokladáme však, že tým má na mysli predovšetkým jeho kapacitu. Maximálna kapacita Straddling Busu je až 1400 cestujúcich a odvezie ich rýchlosťou 60 km/h.

MHD budúcnosti: Straddling Bus od Transit Explore Bus Foto: Transit Explore Bus

Riešenie, ktoré potrebuje každé väčšie mesto

Koncept z Pekingu obsahuje hneď niekoľko inovatívnych riešení, ktoré sú bezpochyby zaujímavé pre každé väčšie mesto s komplikovanou dopravnou situáciou. V prvom rade je to samotná konštrukcia dopravného prostriedku - má veľmi široký rozchod kolies, pričom koľajnice sa nachádzajú na krajniciach dvojprúdovej cesty pre osobné automobily. Nápravy postavené na týchto koľajniciach sú vysoké tak, aby sa vedľa nich vošli vozidlá s maximálnou výškou dvoch metrov, kamióny a väčšie dodávky teda nepripadajú do úvahy.

Pasažieri trávia čas v platforme umiestnenej na týchto dvoch masívnych vysokých nápravách. Priestor so šírkou celej dvojprúdovej cesty (asi osem metrov) má veľkú kapacitu a cestujúcim umožňuje nielen sedenie, ale aj státie počas jazdy.

Moderný stroj si vyžaduje aj moderný pohonný systém, ten v Straddling Bus je plne elektrický a na svoju prevádzku využíva podobný systém, aký dnes vidíme vo forme trojlejového vedenia.

Zdroj: Futuristic straddling bus allows cars running underneath (youtube.com)

Prvý funkčný prototyp je vraj naplánovaný už na júl tohto roku a o koncept prejavilo záujem niekoľko čínskych veľkých miest. Spoločne s tvorcami konceptu budú musieť vypracovať kvalitnú štúdiu o tom, či by tento nový typ dopravných prostriedkov neohrozoval bezpečnosť osobnej dopravy v meste, aké investície do infraštruktúry by si vyžiadal a podobne.


ODPORÚČAME AJ:
Ako budú vyzerať autá za sto rokov? Možno aj takto
Elektrické skateboardy a ich nenápadný vzostup
Buduje sa auto s nekonečným dojazdom
Kto prevezme zodpovednosť za správanie samojazdiacich áut?
Poznáte rozdiel medzi hybridom, plug-in hybridom a elektromobilom?

Komentáre