Autá

Ako budú vyzerať autá za sto rokov? Možno aj takto

"Vision Next 100 je koncept od mníchovskej automobilky BMW, ktorý bol uvedený pri príležitosti 100. výročia založenia tejto spoločnosti. Môže byť tiež dobrou demonštráciou toho, ako budú vyzerať autá za ďalších sto rokov."

Erik Stríž, 10. marca 2016 15:00
BMW Vision Next 100 (koncept 2016) Foto: BMW
Každý jeden automobilový koncept je zhmotnením vlastnej budúcnosti automobilky, ktorá ho vytvorila. Minulosť nám ukázala, že koncepty sa v priebehu rokov skutočne dostávajú do sériovej výroby aj napriek tomu, že v čase svojho uvedenia pôsobili excentricky, prehnane futuristicky alebo dokonca nevkusne. Úlohou dobrého dizajnéra je totiž myslieť na niekoľko rokov dopredu, kedy sa zmení všetko - infraštruktúra, technológia výroby, produktový dizajn a aj vkus ľudí.

BMW práve oslavuje storočnicu. Nech sú názory verejnosti na túto automobilky akékoľvek, nikto nemôže poprieť, že za jednotlivými automobilmi tejto značky tkvie sto rokov vývoja, úsilia a predvídania trendov. Výsledkom sú potom vozidlá, po ktorých túžia celé generácie mužov, od útleho veku až po dôchodok.

Pri príležitosti 100. výročia založenia automobilky BMW jej dizajnérsky tím pripravil koncept Vision Next 100, ktorý má za cieľ pripomenúť si staršie modely a stanoviť niekoľko vodiacich čiar, ktoré nás navedú k predstave o automobilovom dizajne nie celkom blízkej budúcnosti.

BMW Vision Next 100 (koncept 2016) Foto: BMW
Dizajn karosérie, svetlometov, materiály, bezpečnosť, kolesá, to všetko sa v priebehu rokov menilo aj na automobiloch tejto mníchovskej značky. Jedno však ostalo zachované a pravdepodobne bude zachované aj o ďalších sto rokov - sú to tie typické predné ľadvinky s rebrovaním, ktoré považujeme za ikonické, legendárne a vôbec typické pre BMW.



Karoséria konceptu je vyrobená z ľahkých a pevných materiálov, má výrazne organické krivky a na bokoch je doplnená o trojuholníkové vzory. Nevieme s určitosťou posúdiť, či sa pozeráme na štvormiestne kupé alebo na hatchback a myslíme si, že táto neurčitosť bola zámerom. Vision Next 100 nemá byť klasickým automobilom, ako ho poznáme dnes, ale čímsi, čo by mohlo po našich cestách jazdiť v priebehu budúcich sto rokov. Určité podobnosti by sme nepochybne našli s konceptom IAA, ktorý predviedol Mercedes-Benz ešte minulý rok ako svoju predstavu o transformovateľnom aute budúcnosti.

Zdroj: BMW VISION NEXT 100 (youtube.com)

Na koncepte od BMW zaujme najmä minimalistický interiér a čelné sklo, na ktoré sa premietajú virtuálne prvky. Rozšírená realita je technológia, ktorá do reálneho sveta dopĺňa virtuálny obsah, od rôznych informácií až po interaktívnu grafiku. BMW poukazuje na spojenie s bezpečnostnými asistentmi, ktorí by vedeli vodiča upozorniť na konkrétne objekty na ceste, ktorým by mal venovať zvýšenú pozornosť. Skvelým riešením by tiež bolo prepojenie tejto rozšírenej reality s navigačnými pokynmi, ktoré by už vodič nemusel vyhľadávať na displeji na palubnej doske.


ODPORÚČAME AJ:
Kľúč k autu bude čoskoro minulosťou, Švédi odomykajú autá mobilmi
Nemci vyrobili prilbu s head-up displejom, zvýši bezpečnosť motoriek
Vírusy ohrozujú aj autá, v Indii majú problém už teraz
Budeme používať Windows aj v aute? Uvažuje o tom Microsoft
Auto z 3D tlačiarne napája celý dom elektrinou, v USA to už funguje

Komentáre