Autá

Budeme používať Windows aj v aute? Uvažuje o tom Microsoft

"Microsoft predviedol svoju predstavu o tom, ako by malo vyzerať prostredie systému zobrazovaného v interiéri auta. "

Erik Stríž, 13. januára 2016 10:00
Nový multimediálny a informačný systém je výsledkom komplikovaného vývoja. Vodič cez neho môže ovládať prakticky každý detail vozidla. Foto: Mercedes-Benz
Už sú preč tie časy, keď technologickým vrcholom automobilu bola prítomnosť ESP a ABS.
Dnes chceme mať v aute displej a na ňom zobrazené všetko, čo práve potrebujeme. Aj preto sa otvoril priestor pre rôznych vývojárov špeciálnych aplikácií, ktoré si môžete nainštalovať do mobilu alebo tabletu a používať počas jazdy. Ide o navigácie, jednoduché auto-režimy, o palubné kamery a podobne. Vyzerá to ale tak, že najväčší diel z pomysleného koláča automobilových aplikácií si aj tak rozdelia veľké medzinárodné spoločnosti ako Google, Apple a Microsoft.

Keby ste to nevedeli, už dnes beží množstvo automobilových systémov zobrazovaných na centrálnych displejoch práve na Windowse. Nie je to práve ten Windows, s ktorým pracuje váš počítač, ale jeho softvérové a funkčné jadro. Mohlo by sa to ale zmeniť po najnovšom vyhlásení spoločnosti Microsoft, že by svoj komerčný Windows nasadila do automobilov - hoci s mierne upraveným vzhľadom.

Windows pre autá by vyzeral veľmi podobne, ako ten, ktorý máme v počítačoch. Nápadná je jeho jednoduchosť a prehľadnosť, veľké ikony a farebná jednotnosť. Prostredie by pozostávalo z horizontálne usporiadaných plôch, ktoré by zobrazovali pekne usporiadané informácie a funkcie.

Windows pre autá by bol podobný tomu pre telefóny Foto: Microsoft
Prvá plocha by reprezentovala ponuku Štart, druhá navigačné pokyny s mapou, tretia telefónne funkcie a tak ďalej. Súčasťou základného prostredia by bola aj záložka, na ktorej by sa zobrazovali virtuálne ovládače pre klimatizáciu.

Je potrebné povedať, že koncept Windowsu pre autá od Microsoftu vyzerá veľmi dobre a je zjavné, že dizajnéri sa nechali pri návrhu prostredia inšpirovať praktickými potrebami vodiča. Ten chce mať všetko zobrazené čo možno najjednoduchšie, bez zbytočnej grafiky.

Ovládanie dotykom aj hlasom

Windows pre autá počíta s dotykovým displejom ako so štandardným hardvérom, bez ktorého by mohol fungovať skôr iba obmedzene. Vo veľkej miere by však ku komfortu používania mohol prispieť hlasový asistent menom Cortana.
Cortana je vyspelý systém, akási umelá inteligencia dostupná pre každého z nás - mnohí máme asistenta s hlasom sympatickej slečny priamo vo svojich počítačoch a telefónoch. Stačí mu niečo povedať a buď za vás vyhľadáva na internete, odosiela správy alebo nastavuje pripomienky v kalendári.

Zdroj: iClarified (youtube.com)

Windows pre autá by mohol byť v budúcnosti konkurenciou pre systémy Android Auto a Apple CarPlay. Aj firmy Google a Apple sa totiž snažia etablovať na automobilovom trhu a navrhnutie vlastného operačného systému vyvinutého špeciálne pre potreby vodičov sú skvelým začiatkom. O ambíciách týchto spoločností aj na poli výroby automobilov sa totiž hovorí čoraz častejšie a zatiaľ, čo Google sa sústreďuje na vývoj samojazdiacich vozidiel, Apple vraj pripravuje vlastný elektromobil pre americkú verejnosť.

Zdroj: Microsoft


ODPORÚČAME AJ:
Samojazdiace autá v Číne a elektrická formula bez pilota
TOP 5 veľkých rodinných áut: Ktoré je najlepšie?
Nová technika v autách chce predvídať správanie detí a kengúr
Nielen skútre, ale aj cestné motorky budú jazdiť na elektrinu
Auto namiesto CO2 z výfuku vypúšťa vodu, vraj je inováciou dekády

Komentáre