Autá

Nemci vyrobili prilbu s head-up displejom, zvýši bezpečnosť motoriek

"Head-up displeje nie sú v automobilovom svete žiadnou novinkou, ale doteraz ich ešte nikto nepoužil pri jazde na motorke. Priekopníkom by mohlo byť BMW, ktoré už svoju predstavu odprezentovalo. "

Erik Stríž, 1. februára 2016 12:00
Pokroková prilba s kamerami a displejom od BMW Foto: BMW
Veľtrhy spotrebnej elektroniky sú pre verejnosť mimoriadne príťažlivé, pretože môžu na jednom mieste vidieť to najlepšie, čo súčasný technologický pokrok ponúka. Dobrým príkladom takéhoto veľtrhu je aj CES, ktorý sa skončil iba nedávno.

Na ňom sa odprezentovali desiatky a stovky rôznych spoločností a produktov, pričom mnohé z nich sú celkom uletené, niektoré nemajú šancu dostať sa v dohľadnej dobe na pulty predajní a iné už majú stanovený termín predaja a aj koncovú cenu pre zákazníka.

Jeden z tých produktov, ktoré vyzerajú skvele a nepochybne by našli uplatnenie, je aj prilba od spoločnosti BMW. Prilba pre motorkárov je skôr iba konceptom a zatiaľ sa nehovorí o tom, že by ju automobilka zaradila do svojho portfólia v showroomoch.

Pokroková prilba s kamerami a displejom od BMW Foto: BMW
Základnou vlastnosťou každej prilby je zvyšovanie bezpečnosti motocyklistu. Tvrdá škrupina je vhodne skombinovaná s vnútorným polstrovaním, vďaka čomu dokáže ochraniť hlavu motocyklistu pri prípadnom páde - a tom, že táto pasívna bezpečnostná pomôcka má význam, vie hovoriť snáď každý skúsenejší motorkár a cyklista.

BMW chce ale zájsť ešte o niečo ďalej a spraviť z prilby aj čosi, čo bude viac ako len pasívnym bezpečnostným prvkom. Záujem automobilky bol, aby sa motorkár nemusel pozerať na tachometer, ale aby neustále udržiaval pohľad na ceste. Možné je to vďaka modernej technike, ktorá je síce prirovnávaná k head-up displejom v autách, avšak po technickej stránke je riešenie pre motorkárov oveľa sofistikovanejšie.

Pokroková prilba s kamerami a displejom od BMW Foto: BMW
Pred jedným okom motorkára je umiestnené sklíčko podobné tomu, ktoré sme videli už pri inteligentných okuliaroch Google Glass. Na tomto sklíčku sa zobrazujú informácie o stave vozidla a o aktuálnej jazde, pričom priamo v tomto dokonale priehľadnom skle je zakomponovaný displej. Zobrazené písmená, čísla a prípadne jednoduchá grafika.

BMW vo svojom oficiálnom stanovisku k novinke tvrdí, že vodič si vie sám naprogramovať, čo všetko chce na head-up displeji vidieť.

Zdroj: Head-Up Display Helmet (youtube.com)

Predstavená prilba od BMW nie je vybavená iba zaujímavým head-up displejom, ale aj vstavanou kamerou snímajúcou dianie z pohľadu motorkára, slúchadlá a mikrofón. Druhá kamera je dokonca aj vzadu, pričom obraz z nej môže byť premietaný do malej plochy na head-up displej. Motorkár tak môže aj bez otáčania sa vidieť, ako vyzerá situácia za ním a nemusí sa obzerať fyzicky.

Automobilka BMW zatiaľ neprezradila presný termín, kedy by sa mala novinka objaviť v predaji. Hovorí však o “niekoľkých rokoch”, čo môže byť pre niekoho povzbudivé. Veľmi zaujímavá je najmä skutočnosť, že niektoré z uvedených funkcií by sa mali dať integrovať aj už existujúcich prílb.


ODPORÚČAME AJ:
Elektrický bicykel sa zloží za jedinú sekundu
Elektrický skúter do mesta vyzerá hrozne, ale bude lacný
Vodný skúter a cestná motorka v jednom
Nielen skútre, ale aj cestné motorky budú jazdiť na elektrinu
Hybrid motorky a bicykla bude jazdiť kopcovitým San Franciscom

Komentáre