Autá

Elektrické skateboardy a ich nenápadný vzostup

"Jazdia rýchlo ako elektrické skútre, ale dajú sa preniesť v rukách a používať aj bez funkčnej batérie. Elektrické skateboardy sú stále populárnejší fenomén. "

Erik Stríž, 29. mája 2016 13:00
Elektrický skateboard ZBoard 2 Foto: ZBoard
Skateboard je pravdepodobne najjednoduchším dopravným prostriedkom na svete. Je skladný, ľahký, poháňa sa ľudskou silou, používa sa relatívne ľahko a konštrukčne je veľmi jednoduchý. Navyše je takmer bezúdržbový. Nie je sa teda čomu čudovať, keď sa vo svete rôzni výrobcovia elektroniky rozhodli zabudovať do jednoduchých skateboardov elektrický motor, batériu a dať do ruky používateľa bezdrôtový ovládač.

Elektrické skateboardy sú zaujímavá hračka, ktorej momentálne šliape na päty populárny dvojkolesový segway ovládaný rovnováhou a miernym nakláňaním šlapy. Skateboard však dokáže jazdiť rýchlosťou až 30 kilometrov za hodinu a keď sa batéria vyčerpá, môžete jazdiť aj naďalej ako na bežnom skateboarde.

V zahraničných internetových obchodoch dnes nachádzame celé desiatky rôznych elektrických skateboardov, zvyčajne sa navzájom líšia cenou a výdržou batérie. Ich dizajn je, až na niektoré maličkosti, viacmenej podobný, pretože inak by si už nemohli hovoriť skateboardy. Tie najlacnejšie kúpite už za sto amerických dolárov, za kvalitnejšie a výkonnejšie modely zaplatíte viac ako tisícku.

Pozrite sa na tri také, ktoré síce stoja viac, ale ponúkajú aj pridanú hodnotu v podobe lepšieho výkonu, dlhšej výdrže a pútavého dizajnu.

Zdroj: Boosted Boards Boosted Dual+ Video Review

Boosted Dual+

Elektrický skateboard Boosted Dual+ je pravdepodobne najlepší na svete. Napovedá o tom aj jeho cena až 1499 amerických dolárov a prepracovaný dizajn pohonného systému. Dizajn toho skateboardu je často kopírovaný, málokedy sa však darí dosiahnuť lacnejším produktom aj jeho kvalít - originál môže jazdiť rýchlosťou až 35 kilometrov za hodinu, elektrický motorček má výkon 2-tisíc wattov a na jedno nabitie prejde niečo vyše 11 kilometrov.

Zdroj: MAVERIX SKATES ELECTRIQUES

Maverix USA Boarder X

Toto je trocha iná káva. Maverix USA Boarder X je určený aj do terénu, s ktorým by si bežný skateboard rozhodne neporadil. Má terénne kolesá nápadne veľkých rozmerov, na jedno nabitie prejde 15 kilometrov a dosahuje maximálnu rýchlosť 30 kilometrov za hodinu. Elektrický motor má výkon 800 wattov, výrobca si dal záležať za kvalite bźrd a cena skateboardu sa pohybuje na úrovni 749 dolárov a viac.

Keď tak sledujeme kvalitu slovenských ciest a chodníkov, myslíme si, že Maverix USA Boarder X by našiel uplatnenie práve u nás.

Zdroj: ZBoard 2 Indiegogo Video

ZBoard 2

Tento krásny elektrický skateboard sa od prvých dvoch odlišuje predovšetkým tým, že k jeho ovládaniu nie je potrebný bezdrôtový ovládač. Celý proces riadenia prebieha intuitívne, ako keby ste jazdili na bežnom skateboarde - nemusíte sa však odrážať nohou od zeme.

Jeho cena presahuje 1299 amerických dolárov, avšak po 3,5-hodinovom nabíjaní batérie prejde 25 kilometrov a dosiahne rýchlosť 32 kilometrov za hodinu. Hmotnosť ZBoardu 2 je iba 7,7 kilogramu, takže sa dá bez problémov prenášať kamkoľvek - hoci aj do električky, ktorá ide práve okolo.


ODPORÚČAME AJ:
Elektrický skúter do mesta vyzerá hrozne, ale bude lacný
Elektrický bicykel sa zloží za jedinú sekundu
Jednokolesová elektrická motorka jazdí potichu
Špeciálny invalidný vozík od nemeckej automobilky bude pretekať v Riu
Sci-fi motorka zo Slovinska budí celosvetový záujem

Komentáre