Autá

Jednokolesová elektrická motorka jazdí potichu

"Je to motocykel, ale má iba jedno koleso a jeho motor počas jazdy nevydáva takmer žiadny zvuk. Ryno je unikát, ktorý sa však dá reálne kúpiť a používať. "

Erik Stríž, 23. marca 2016 11:00
Ryno, elektrický unicykel Foto: Ryno Motors
Vývoj elektrických motorov v posledných rokoch ukazuje široké možnosti uplatnenia nielen v automobilovom priemysle, ale aj vo svete motocyklov. O motorkách, skútroch a bicykloch na elektrinu sme už na Webmagazíne písali niekoľkokrát. Napríklad elektrická motorka Yamaha PES2 je predzvesťou toho, že ekologické dvojkolesové vozidlá budú vyzerať dobre a takmer klasicky. Má rysy typické pre cestné motocykle, ale nulové emisie. Motocykel Bolt M-1 dokáže jazdiť v dvoch režimoch a práve vďaka nim je považovaná za hybrid motorky a bicykla.

Dočítať ste sa tiež mohli o skladacom elektrickom bicykli Gi FlyBike a škaredom, ale praktickom mini-skútri URB-E. Všetky tieto inovatívne dopravné prostriedky sú určené do mesta a ich prevádzka je takmer bezplatná - platíte iba za elektrinu, ktorou dobíjate batérie.

Ryno, elektrický motocykel Foto: Ryno Motors

Unikát

Motocykel Ryno sa síce zaraďuje k vyššie uvedeným bicyklom a skútrom, aj napriek tomu však spomedzi nich vytŕča nezvyčajným konštrukčným prevedením. Ryno je v skutočnosti unicykel, teda má iba jediné koleso.

Vyzerá tak, ako keby niekto odsekol zadnú časť bežnej cestnej motorky, avšak tá predná aj naďalej jazdí a dokonca nepredstavuje pre svojho vodiča žiadne nebezpečenstvo. O udržiavanie stability sa stará vstavaný systém využívajúci gyroskopy, polohové senzory obsiahnuté aj v moderných mobiloch a tabletoch.

Na elektrický unicykel si jeho vodič sadne ako na bežnú motorku s tým rozdielom, že bude musieť prekonať počiatočnú nedôveru k jedinému kolesu. Motorka zrýchľuje pomalšie, za každú cenu sa snaží udržať stabilitu a jej maximálna rýchlosť tiež nie je práve nadštandardná. V Spojených štátoch je rýchlosť podobných dopravných prostriedkov (vrátane elektrických bicyklov) limitovaná autoritami na 16 kilometrov za hodinu. Je to rýchlejšie, ako chôdza, ale aj tak v nás toto číslo vzbudzuje skôr sklamanie.

Motorka prejde na jedno nabitie maximálne 25 kilometrov, plné dobitie prázdnej batérie trvá šesť hodín a hmotnosť unicykla je nezanedbateľných 72 kilogramov.

Zdroj: Riding the Ryno one-wheeled motorcycle (youtube.com)

Spoločnosť Ryno Motors, ktorá elektrický unicykel vyvinula a vyrobila, v týchto dňoch spúšťa možnosť vozidlo si predobjednať. Už dnes si unicykel vyskúšalo množstvo novinárov, odborníkov i laikov a ich reakcie sú zvyčajne veľmi pozitívne, stačí si prezrieť YouTube.

Funkčný prototyp je teda vzorom pre pripravovanú sériovú výrobu a dodanie prvých kusov novým majiteľom sa čaká už v najbližších týždňoch. To znamená, že aj vy sa môžete uchádzať o vlastníctvo tohto nezvyčajného a revolučného mestského vozidla, budete si však musieť k cene pripočítať aj náklady na dovoz zo Spojených štátov, clo, lokálnu daň a prípadné ďalšie byrokratické poplatky.


Zdroj: Ryno Motors

ODPORÚČAME AJ:
Yamaha PES2: Nielen skútre, ale aj cestné motorky budú jazdiť na elektrinu
Bolt M-1: Hybrid motorky a bicykla bude jazdiť kopcovitým San Franciscom
Gi FlyBike: Elektrický bicykel sa zloží za jedinú sekundu
URB-E: Elektrický skúter do mesta vyzerá hrozne, ale bude lacný

Komentáre