Autá

Špeciálny invalidný vozík od nemeckej automobilky bude pretekať v Riu

"Znaky typické pre vozidlá BMW môžete nájsť nielen v automobiloch, motorkách a bicykloch, ale aj na pretekárskych invalidných vozíkoch. Ten najnovší sa odprezentuje už čoskoro v Riu."

Erik Stríž, 8. mája 2016 11:00
Pretekársky invalidný vozík od BMW (Rio, 2016) Foto: BMW North USA
Do olympiády v Riu de Janeiro už zostáva menej ako 100 dní a z médií sa často dozvedáme, že ešte stále mesto nevyriešilo situáciu s komplikovanou dopravou a nápadne veľkým množstvom odpadu.

Samozrejme, prípravy sú v plnom prúde a zvyčajne sa do pozornosti verejnosti dostane práve to negatívne na úkor pozitívneho. Jednou z tých dobrých správ, o ktorých určite treba informovať, je proaktívna spolupráca športovcov, športových tímov a veľkých globálnych značiek. Jednou z tých produktívnych je spolupráca amerického športového tímu a automobilového koncernu BMW, výsledkom ktorej je jedinečne vyzerajúci invalidný vozík na pretekárske účely.

Pretekársky invalidný vozík od BMW (Rio, 2016) Foto: BMW North USA
Keby sa nechali aj obyčajné invalidné vozíky inšpirovať týmto pretekárskym špeciálom, nepochybne by sa na ne verejnosť pozerala s o niečo menšou nevôľou. BMW pripravilo v kooperácii so športovým tímom z USA tento krásny unikát, ktorý bude jeho jazdec/pilot/vodič využívať na paralympijských pretekoch.

Severoamerická pobočka nemeckej automobilky tvrdí, že to bola pre ňu mimoriadna skúsenosť. Vozík vraj v sebe kombinuje funkčnosť potrebnú pre účely pretekov a estetické prvky typické pre značku BMW.

"Vozík využíva kľúčové prvky značky BMW a vyznačuje sa modernou aerodynamikou a efektívnosťou, použitím materiálov z karbónových vlákien, úplne prepracovaným podvozkom a individuálnym prístupom, ktorý sa prispôsobí jednotlivým športovcom. Ďalej bolo zdokonalené pripútanie športovca a ako aj rôzne vylepšenia riadenia a brzdenia,” uvádza BMW vo svojom oficiálnom vyjadrení k spolupráci.

Spojenie síl paralympijského športového tímu Severnej Ameriky s BMW nie je iba marketingovou kampaňou, v ktorej by sa automobilka ukázala ako jeden z významných partnerov športovej udalosti roka. Dôkazom, že zástupcovia značky brali túto spoluprácu vážne, je aj účasť na kompletnom procese výroby špeciálneho vozíka - od návrhu rozmerov, skúšok, analýzy údajov až po testovanie v reálnych podmienkach.

Pretekársky invalidný vozík od BMW (Rio, 2016) Foto: BMW North USA
Aj keď sa o podobných aktivitách BMW nehovorí často, v skutočnosti to nie je prvá angažovanosť automobilky v tejto oblasti. Je v poradí štvrtým podobný projektom, tým predchádzajúcim bola dodávka dvojmiestnych bobov využitých v zimnej olympiáde v Soči v roku 2014, ktoré sa podieľali na úspechu tímu USA v zisku medaily po 62 rokoch. A keby sme sa tejto téme venovali dôslednejšie, zistili by sme, že aj ďalšie automobilky sa významným spôsobom podieľajú na rozvoji športu a podporujú športovcov nielen finančne, ale aj personálne a prostredníctvom vlastného know-how.


Zdroj: BMW Group

ODPORÚČAME AJ:
Automobil spred štvrť storočia s automatickým parkovacím asistentom
Najmenšie Audi bude jazdiť na tri valce a aj na elektrinu
Zarooq Sand Racer, elektrické auto stvorené do púšte
Auto z 3D tlačiarne napája celý dom elektrinou, v USA to už funguje
Samojazdiace autá v Číne a elektrická formula bez pilota

Komentáre