Autá

Aj malé automobily chcú jazdiť autonómne

"Automobilky radi ukazujú, ako by mali vyzerať autá budúcnosti. To najnovšie má priehľadnú kapotu a rozpozná identitu majiteľa pomocou senzorov. "

Erik Stríž, 22. júna 2016 11:00
Mini Vision Next 100 (koncept 2016) Foto: Mini
Koncern BMW, pod ktorý patrí okrem rovnomennej automobilky aj divízia motoriek, luxusných automobilov Rolls-Royce a malých mestských vozidiel Mini, predstavila ďalší futuristický koncept. Automobil so značkou Mini je ukážkou toho, ako by mohli vyzerať automobily nie celkom blízkej budúcnosti, v ktorej by boli pojmy ako autonómne riadenie a internet vecí každodennou realitou.

Koncept malého futuristického automobilu bol uvedený pri príležitosti 100. výročia založenia nemeckého automobilového koncernu. Malé vozidlo je však pôvodom britské.

Mini Vision Next 100 (koncept 2016) Foto: Mini

Malé Mini prispôsobené veľkému svetu

Úlohou konceptu je odprezentovať predstavu koncernu o mobilite budúcnosti, ktorá počíta s celkom autonomným riadením ako so samozrejmosťou a umožní pasažierom vysokú mieru komfortu. Automobil poskytne posádke možnosť oddychovať a byť online.

Podľa tlačovej správy by sa takýto automobil mohol ponúkať verejnosti ako súčasť programu car-sharing, teda modernejšiu alternatívu prenájmov a taxíkov. Mottom tohto programu je “Každé Mini je moje Mini”, čo znamená, že by tieto vozidlá mali byť k dispozícii vždy, keď to je potrebné. Zároveň by však neboli vlastníctvom jedného človeka, ten by si vozidlo prenajímal iba na krátky čas a na určitú trasu.

Koncept MINI Vision Next 100 je zabalený do striebornej karosérie, ktorá umožňuje zobrazenie svetelnej grafiky. Výrobca tento princíp prirovnáva ku kaleidoskopu a pre aktuálneho držiteľa by to znamenalo, že by mohol jednoducho svoje vozidlo personalizovať.



Dizajn interiéru je rovnako nezvyčajný, ako vzhľad karosérie. Je vzdušný a jednoduchý, displeje má zakomponované do lesklých rámov. Dvojramenný volant by možno ani nebolo potrebné používať, keďže sa počíta s autopilotom. Nevedno, ako si výrobca predstavuje bezpečnosť takéhoto interiéru - je však možné, že spolu s vývojom autonómne jazdiacich automobilov sa radikálne zmení aj prístup automobiliek k dizajnu, ergonómii a bezpečnosti interiérov tak, aby bol prvoradý komfort.

Rolls Royce 103EX Vision 100 (koncept 2016) Foto: Rolls Royce

Luxusný Rolls Royce

Okrem malého konceptu predstavil rovnaký automobilový koncern aj víziu veľkého superluxusného vozidla značky Rolls Royce. Ten využíva veľmi podobné dizajnové prvky, ktorými sa dnes vyznačujú všetky modely patriace do portfólia tejto automobilky, vylepšuje ich však s apelom na používanie modernej techniky a už spomínaného autonómneho riadenia.



Rolls Royce 103EX Vision Next 100 nemá ambície stať sa produkčným modelom, je v prvom rade nástrojom, ako upútať pozornosť širokej verejnosti.


ODPORÚČAME AJ:
Ford predstavil nové luxusné SUV pre Európu
Luxusné SUV bude ponúkať doplnkovú výbavu za 154-tisíc
Toto rodinné auto je väčšie ako priemerné SUV
Supermoderné luxusné SUV už obidivujú v Číne, my si počkáme
Aj malý crossover môže byť supermoderný

Komentáre