Autá

Obrnené vozidlo izraelskej armády sa dostane všade

"Combat Guard 4x4 je vozidlo, v ktorom by ste pravdepodobne bez problémov prežili aj zombie apokalypsu. "

Erik Stríž, 4. júla 2014 10:00
IMI Combat Guard 4x4 Foto: IMI


Israel Military Industries je spoločnosť, ktorá sa zaoberá prakticky všetkým, čo súvisí s armádou. Nie je na mieste predpokladať, že podporuje vojnové konflikty, svoje služby však poskytuje organizáciám ako NATO, Air Force, US Navy či IDS (Israel Defence Forces). Popri armádnych technológiách a bezpilotných lietadlách má táto firma v ponuke aj obrnené vozidlá na špeciálne misie. Jedným z nich je Combat Guard 4x4.

IMI Combat Guard 4x4 Foto: IMI
Combat Guard je akoby vystrihnutý zo sci-fi filmu a vložený do našej reality. Už na prvý pohľad zaujme extrémne robustné prevedenie s hrubými rysmi karosérie a priam neuveriteľné masívne 84-palcové kolesá. Popri nezvyčajne hlbokom dezéne sú prakticky nezničiteľné a ich variabilitu nie je možné porovnávať s ničím, čo jazdí po bežných cestách. Na vrchu kokpitu je vežička s guľometom ovládaná z interiéru, takzvaný turret.



Svetlá výška obrneného transportéra je až 0,7 metra a je schopný prejsť cez oblasti s vodou hlbokou pol druha metra. Combat Guard využíva pohon všetkých štyroch kolies a cez nápravy so schopnosťou extrémneho kríženia im krútiaci moment dodáva 8,4-litrový motor Cobra diesel. Pre niekoho môže byť prekvapením, že takýto typ vozidla využíva automatickú prevodovku. Tá disponuje štyrmi rýchlostnými stupňami a jej cieľom nie je šetrenie paliva, ako je tomu v bežných cestných vozidlách.

IMI Combat Guard 4x4 Foto: IMI

Maximálna rýchlosť tohto obrneného monštra je 120 km/h, čo je pri váhe osem ton vynikajúci výkon. V transportéri sa odvezie celkovo osem pasažierov a 1,5 tony nákladu. Pri vozidlách, aké je toto, nie je cieľom komfortná jazda, ale pasažieri si asi nemôžu veľmi sťažovať. Majú k dispozícii pomerne veľké sedadlá so 4-bodovýmii bezpečnostnými pásmi a rozkladaciu nástupnú plošinu.

IMI Combat Guard 4x4 Foto: IMI

Obrnený transportér Combat Guard 4x4 bol vytvorený špeciálne pre potreby armády a do prostredí, v ktorých je zvýšené riziko prítomnosti mín. V tejto chvíli si ho údajne nemôžu do svojej súkromnej zbierky zadovážiť ani veľmi bonitní priaznivci armádnej techniky, ale čo prinesie blízka budúcnosť, to nebudeme predpovedať. Je totiž celkom možné, že jedného dňa budú obrnené transportéry prítomné v garážach prominentov. Len tak, pre istotu.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Policajné autá na dubajský spôsob? Luxus za milióny eur
Extrémny Jeep Wrangler Unlimited Nighthawk
Škoda Yeti Xtreme pre drsných chlapcov
Stanovať môžete už aj v luxusnom aute
Morgan Plus 8 Speedster je majster neoklasiky

Komentáre