Autá

Policajné autá na dubajský spôsob? Luxus za milióny eur

"Rezidenti v Dubaji majú radi a vlastnia rôzne automobilové skvosty a chcú sa nimi pochváliť. Popri nich je ťažké vyzerať autoritatívne, preto si aj policajné zložky zostavujú exkluzívny vozový park. "

Erik Stríž, 20. júna 2014 12:00
Policajné autá v Dubaji za milióny eur Foto: Youtube.com/Vocativ


Mohlo by sa zdať, že vedúci pracovníci v štátnych orgánoch nevedia, čo od dobroty a preto polícii dopriavajú výnimočné automobily za mimoriadne neštandardné ceny. Z nášho pohľadu sa to tak môže javiť a je nepochybné, že keby sa čo i len polovica vozového parku Dubaja napodobnila na Slovensku, vyvolalo by to vlnu nevôle.

Policajné autá v Dubaji za milióny eur Foto: Youtube.com/Vocativ

Byť autoritou vo veľkom svete


V lokalite, kde jazdí jeden Bugatti Veyron za druhým a ľudové auto je Ferrari California, je mimoriadne náročné udržať si autoritu a vážnosť. Preto nie je celkom vhodné, aby policajti v určitých štvrtiach mesta jazdili napríklad vo Volkswagene Passat - mohli by tým byť pred určitými vodičmi ponížení a v krajnom prípade by mali zásadný problém so zastavením vozidla, ak by im začalo unikať. Je tu viditeľná predovšetkým snaha vedenia mesta odlíšiť túto svoju lokalitu od iných. Luxusné mesto musí byť luxusné v každom ohľade a v tomto prípade je významným motivátorom aj potreba zavďačiť sa miestnej komunite.

Policajné autá v Dubaji za milióny eur Foto: Youtube.com/Vocativ

Všetky legendy na jednom mieste


Dokument, ktorý zverejnil YouTube kanál Vocativ, sa venuje práve exkluzívnym automobilom v policajnom vozovom parku v Dubaji. O niečo zaujímavejšie, ako samotný krátky dokument, sa javia komentáre pod ním. Nie každému sa pozdáva skutočnosť, že sa niekde vynakladajú takéto peniaze na drahé autá a o pár kilometrov ďalej majú ľudia seriózne existenčné problémy.


Niektorí dubajskí policajti majú možnosť vykonávať službu v automobiloch, ktoré sú pre bežného smrteľníka - zamestnanca, prakticky nedosiahnuteľné. Brabus B63S Widestar G-Wagen, Aston Martin ONe-77, Audi R8, Nissan GT-R, Lamborghini Aventador, McLaren 12C, Ferrari FF, Bentley Continental, AMG SLS či legendárny americký svalovec Ford Mustang. Všetky tieto (a mnohé iné) vozidlá sú vybavené počítačovou technikou prispôsobenou potrebám polície a držia sa zeleno-bieleho prevedenia karosérie. Aj napriek tomu, že ide o automobilové skvosty, je veľmi zreteľné, že tentokrát predstavujú ruku zákona.


Najrýchlejšie policajné auto na svete?


Nech sú však všetky uvedené vozidlá luxusné až superluxusné, ani jedno z nich sa nechytá na miliónový Bugatti Veyron so 16,4-litrovým motorom. Toto obrovské dvojmiestne vozidlo jazdí maximálnou rýchlosťou až 429 km/h, čo je sám o sebe dostatočný dôvod na to, aby sa pred ním nikto nesnažil uniknúť. I keď je pravdou, že podľa slov miestnej polície nie sú tieto superšporty v policajných farbách určené na policajné naháňačky, ich prítomnosť je v prvom rade služba bonitnej komunite.

Komentáre