Autá

Stanovať môžete už aj v luxusnom aute

"Audi Q3 Camping Tent je zaujímavé príslušenstvo ku kompaktnému SUV z Nemecka. Môžete vďaka nemu využiť svoje auto aj na stanovačke. "

Erik Stríž, 3. júna 2014 10:00
Stan A3 Tent pre Audi Q3 Foto: Audi


Povedzme si pravdu, keď sa rozhodneme pre stanovačku, zvyčajne chceme prostredníctvom nej vypnúť a odísť z tohto moderného sveta. Inžinieri v Audi to však vidia inak a aj počas noci trávenej v stane chcú mať na dosah energie, hudbu, video, modernú techniku a vôbec všetko, čo nachádzame v luxusných automobiloch.

Možno práve preto vznikla spolupráca Audi a Heimplanet, ktorá má za cieľ pretvoriť pôvodnú myšlienku na realitu. Realitu, ktorá by bola dostupná všetkým majiteľom vozidiel Audi Q3.

Podobne, ako viacero modelov stanov od spoločnosti Heimplanet, aj tento s pracovným názvom A3 Tent je kompletne skladateľný do čohosi, čo môže pripomínať menší vak. Oveľa zaujímavejšie ako schopnosť poskladať sa je priebeh rozloženia stanu. Je k tomu potrebná vzduchová pumpa, v tomto prípade elektrická a poháňaná energiou dodávanou automobilom.

Stan A3 Tent pre Audi Q3 Foto: Audi

Vzduch namiesto kovu


Bežné (a aj tie profesionálne) stany sú v drvivej väčšine tvorené konštrukciou pozostávajúcou z teleskopických tyčí, zvyčajne hliníkových, plastových alebo novšie, z kompozitných materiálov spevnených uhlíkovými vláknami. Stan A3 od Heimplanet má túto konštrukciu tvorenú mäkkými nafukovacími trubicami, ktoré sa po nafúknutí stávajú pevnou kostrou. Celkom ich zaplniť vzduchom trvá sedem minút.

Stan A3 Tent pre Audi Q3 Foto: Audi

Ustojí aj búrku


Mohlo by sa zdať, že takéto riešenie môže uspieť len niekde v testovacích laboratóriách bez poveternostných vplyvov, ale do praxe sa absolútne nehodí. V skutočnosti však výrobca tvrdí, že tento nafukovací stan dokáže ustáť vietor s rýchlosťou až 65 kilometrov za hodinu. Podľa Beaufortovej stupnice sily vetra je to takmer stupeň 7, teda búrlivý vietor, kedy je normálna chôdza proti vetru nemožná. Veľkou oporou je v tomto kontexte samotný automobil.

Nenechajte sa však zlákať myšlienkou, že spolupráca Audi a Heimplanet vytvorila jedinečný alebo atypický stan. S podobnými riešeniami, avšak s pevnou konštrukciou, máte možnosť stretnúť sa v každom serióznom obchode pre turistiku.

Stan A3 Tent pre Audi Q3 Foto: Audi

Skutočne atypické stany


Ak by ste chceli vidieť skutočne zaujímavé a nezvyčajné stany, mali by ste sa popozerať napríklad po stanoch firmy Kahuna, ktorá ich namiesto auta pripevňuje na elektrické loďky s bočným plavákom. Mimoriadne zaujímavý je tiež stan Decathlon, ktorý je zložený za neuveriteľné dve sekundy! Stačí odstrániť poistku a vyhodiť ho do vzduchu - kým popadne, je poskladaný.

Nezvyčajné stany Foto: Wikimedia Commons

Piedestál toho najzaujímavejšieho však obsadzuje Treepee. Tento stan doslova a do písmena zavesíte na strom, vďaka čomu sa zbavíte dotieravého hmyzu lezúceho po zemi a zároveň sa zabezpečíte pred vnikom vody v prípade, že začne počas noci pršať.

Stan A3 Tent pre Audi Q3 Foto: Audi

A z pohľadu stanov nachádzajúcich oporu v automobile je lídrom zrejme Tent Camper Opera House. Ten je však viac prívesom s rozkladacou terasou, než klasickým stanom.

Komentáre