Autá

Morgan Plus 8 Speedster je majster neoklasiky

"Automobilka Morgan zaradila do svojho portfólia model Plus 8 Speedster, ktorý sa ortodoxne drží klasického automobilového dizajnu z prvej polovice minulého storočia. "

Erik Stríž, 22. mája 2014 14:00
Morgan Plus 8 Speedster Foto: Morgan Motor Company


Britská automobilka Morgan patrí medzi tie najstabilnejšie na svete, hoci nie je práve najznámejšia. Dlhé roky si získava skôr pozornosť odborníkov a vášnivých motoristov, pre bežného človeka je Morgan Motor Company neznámy pojem. V skutočnosti automobilka funguje od roku 1910, keď bola založená podnikateľom menom Henry Frederick Stanley Morgan (1881–1959). Všetky jej vozidlá majú klasický dizajn, ktorý nepodľahol žiadnemu inému neskoršiemu trendu. Aj preto patrí na akýsi piedestál tradičných automobiliek.

Morgan Plus 8 Speedster Foto: Morgan Motor Company

Nepostihnutý trendmi


Vynovený model Plus 8 Speedster nasleduje vzhľad ostatných automobilov výrobcu, predovšetkým štandardného Plus 8, čo mu dodáva nepopierateľnú charizmu. Osloví predovšetkým dvojmiestne prevedenie, široká a mimoriadne dlhá predná kapota s výrazne členitou karosériou. Trend ladných kriviek akoby toto vozidlo vôbec nezastihol, uprednostňuje totiž hrubšie opracovanie kovov, ostrejšie tvary výrazné rebrovania.

V porovnaní so základným modelom Plus 8 sú vylepšenia zreteľné predovšetkým v interiéri a v dizajne predného skla. To je v Speedsteri veľmi nízke, spolieha sa na aerodynamický efekt prúdenia vzduchu ponad hlavy vodiča a spolujazdca.

Morgan Plus 8 Speedster Foto: Morgan Motor Company

Silný motor je základ


Morgan Plus 8 Speedster využíva motor BMW V8 s objemom valcov až 4,8 litrov a kombinovaný je s manuálnou 6-stupňovou prevodovkou. Komu by už nebolo po chuti radiť prevodové stupne ručne, ten má možnosť svoje nové vozidlo vybaviť automatickou prevodovkou ZF s totožným počtom stupňov. Plus 8 je dodnes najľahším vozidlom vybaveným týmto motorom.

Výkon speedstera je viac ako úctyhodný. Do sedadiel bude tlačiť oboch pasažierov vďaka 367 koňom, ktoré má pod prednou kapotou. To je viac, ako počet konských síl mnohých iných športových kupé. Maximálna rýchlosť tohto dvojmiestneho kabrioletu je 238 kilometrov za hodinu.

Morgan Plus 8 Speedster Foto: Morgan Motor Company

Každý kus môže byť iný


Pre prípadných záujemcov o toto prestížne vozidlo má jeho výrobca pripravený rozsiahly balíček osobných úprav. Nový majiteľ môže svoje vozidlo upraviť podľa ľubovôle, či už ide o farby karosérie a interiéru, až po technické vybavenie automobilu.

Morgan Plus 8 Speedster Foto: Morgan Motor Company
Isté je iba to, že do Morgan Plus 8 Speedster nepatria dotykové displeje, aktívne asistenčné systémy alebo prehnane efektívne tlmiče nerovností vozovky. Na tomto vozidle chce vodič predovšetkým cítiť nefalšovanú radosť z jazdy, nech by už bola aj plná otrasov a hluku.

Komentáre