Autá

Kabriolet len pre privilegovaných: Bentley Grand Convertible

"Bentley Grand Convertible je úchvatný koncept z dielne britskej automobilky, ktorý by mohol byť problémom aj pre neohrozený Rolls-Royce. Na prvý pohľad si ich dokonca spletiete. "

Erik Stríž, 18. novembra 2014 14:00
Bentley Grand Convertible (2014) Foto: Foto: Bentley


Vyzerá to tak, že Bentley sa nechalo konkurenčným Rolls-Royce inšpirovať vo významnej miere.

Bentley chce loviť vo vodách Rolls-Royce


Vzhľad konceptu a funkčného prototypu Grand Convertible totiž nachádza určité podobností s Rolls-Royce Phantom Drophead Coupe, hoci nepochybujeme o tom, že reálna skúsenosť s týmito vozidlami bude rozdielna.

Koncept Grand Convertible je podľa automobilky stelesnením ultimatívneho expresívneho dizajnu z Veľkej Británie, pričom je nositeľom titulu najsofistikovanejšie otvorené vozidlo, aké kedy Bentley vyrobilo. Sofistikovanosť sa netýka iba technologickej výbavy, ktorá zabezpečuje komfort a bezpečnosť, ale aj všetkých ostatných detailov, materiálov, konštrukčného spracovania pohyblivých častí a podobne.

Bentley Grand Convertible (2014) Foto: Bentley

Dvojfarebnosť dodáva na majestátnosti i cene


Dôvod, pre ktorý môže byť kabriolet Grand Convertible porovnávaný s niektorými vozidlami od Rolls-Royce je, že sa na ne podobá aj vďaka kombinovaniu farieb na prednej kapote. Zatiaľ, čo celá karoséria je lakovaná v modrom odtieni Sequin Blue, kapota od rámu čelného skla vrátane až k maske chladiča je strieborná Liquid Metal. Podľa slov automobilky ide o snahu o zavďačenie sa zákazníkom, ktorí majú takúto farebnú kombináciu v obľube.

Použitie dvoch farieb má však aj estetickú funkciu, automobil takto pôsobí robustnejšie, členitejšie a využívanie dvoch exkluzívnych farieb je tiež dôvodom k tomu, aby narástla hodnota vozidla.

V porovnaní s farbou väčšej časti karosérie kontrastne pôsobia kolesá, ktoré však ladia s lakovaním prednej kapoty.

Pod prednou kapotou pracuje ohromný 6,75-litrový osemvalec V8 s dvojitým preplňovaním, ktorý poznáme z aktuálnej generácie limuzín Mulsanne. S výkonom 530 koní (395 kW) a krútiacim momentom až 1 100 Nm zabezpečí okamžitú akceleráciu a s pomocou automatickej prevodovky plynulé rozloženie sily motora na široký rozsah otáčok a rýchlostí.

Bentley Grand Convertible (2014) Foto: Bentley

Diamantové prešívanie, drevo i plast


Interiér konceptu by mal predstavovať vrchol remeselnej zručnosti pracovníkov a technologických postupov Bentley. Interiér je navrhnutý pre štyri dospelé osoby, sedadlá a interiér samotný je spracovaný do kože zo štrnástich celistvých kusov. Výrobca zdôrazňuje jej vysokú kvalitu a progresívne diamantové prešívanie.

Okrem kože nachádzame v interiéri všetky tie materiály, ktoré sú typické pre prémiové automobily - prvotriedne drevo, exkluzívne laky a farby, chrómové doplnky i kvalitné plasty.

Ak sa vyrobí, tak len v limitovanom počte


V prípade, že Bentley tento model uvedie do “sériovej” výroby, dostane sa do vlastníctva iba veľmi úzkeho počtu zákazníkov. Sériovej v úvodzovkach preto, lebo Bentley je známe tradičným skladaním vozidiel bez strojovej automatizácie, ktorá je základným predpokladom pre sériovú výrobu.

Limitovaná dostupnosť má byť nástrojom k tomu, aby sa z Grand Convertible stalo skutočne exkluzívne vozidlo. Koncept je možné zhliadnuť aj naživo na autosalóne v Los Angeles.

ODPORÚČAME AJ:
Pininfarina je symbol prestíže aj pre prémiové automobilky
Bentley a Audi ukazujú novinky, stále však veľa taja
Šialený 50-ročný Ford Mustang s 845 koňmi pod kapotou
BMW ukázalo nové X6M a X5M, sú silnejšie a modernejšie
Dvadsať inšpiratívnych a luxusných interiérov, ktoré vám vyrazia dych

Komentáre