Autá

Šialený 50-ročný Ford Mustang s 845 koňmi pod kapotou

"Ken Block si nechal pre Gymkhana 7 pripraviť skutočnú špecialitu: Ford Mustang z roku 1965 s vizuálnou i motorickou úpravou. Obe sú nevídané a šialené. "

Erik Stríž, 6. novembra 2014 14:00
Ford Mustang 1965 s úpravou Hoonigan Foto: Hoonigan


Laickej verejnosti nie je meno Ken Block veľmi známe, avšak fanúšikovia motoristického športu, rýchlych áut a tuningu ho poznajú takmer dôverne. Pri príležitosti nakrúcania klipov Gymkhana 7 si nechal zhotoviť vozidlo, ktoré sa zaručene podpíše do histórie tohto extrémmeho motošportu. Ford Mustang z roku 1965 dostal všetko, po čom túžia všetci tuningoví šialenci - od úžasného chaotického vzhľadu až po ohromujúci výkon motora.

Ford Mustang Kena Blocka sa dočkal vzhľadu, ktorý už sám o sebe napovedá o jeho mimoriadnych parametroch. Kombináciu oranžovej, šedej a zelenej by sme za iných okolností považovali za priveľmi gýčovú a nevkusnú, avšak na Mustangu vyzerá vskutku dobre.

Ford Mustang 1965 s úpravou Hoonigan Foto: Hoonigan

Na vozidle však neprekvapujú ani tak farby, ako skôr spektakulárne spojlery, predimenzované kolesá, veľké blatníky, ktoré z vozidla priam vyčnievajú a motor vystrčený spod prednej kapoty. Ford Mustang z roku 1965 je v základnom stave elegantné, hlučné, na svoju dobu prémiové vozidlo, ktoré si dnes drží status hodnotného veterána. Ken Block však očividne nemá k takémuto statusu veľkú úctu a zo 50-ročného krásavca spravil moderné výkonné monštrum.

Karoséria vozidla je spevnená, vo vnútri sa nachádza klietka, podvozok je znížený a aj rázvor kolies narástol o niekoľko centimetrov. Nápravy sa dočkali aj jednej ďalšej inovácie, za ktorú by niektorí zarytí fanúšikovia Mustangov najradšej kopli do členka. Ford Mustang dostal pohon všetkých štyroch kolies. V skutočnosti sa už v roku 1965 pôvodný Mustang dočkal pohonu 4x4, dnes (podľa dostupných informácií) existujú ešte tri kusy.

Ford Mustang 1965 s úpravou Hoonigan Foto: Hoonigan

Motor pracujúci v upravenom Mustangu má objem valcov až 6,7 litra a pýši sa maximálnym výkonom 845 konských síl. Hnací moment z osemvalca je prevádzaný cez šesťstupňovú prevodovku. Film Gymkhana 7 sa ešte len pripravuje a doteraz na internet unikli iba údajné paparazzi zábery. Predpokladáme, že v priebehu krátkej doby budeme vedieť viac o presných parametroch tohto nezvyčajného veterána.

ODPORÚČAME AJ:
Audi R8: Naprieč dekádami takmer bez zmeny
Nová Škoda Fabia má lepší dizajn a bezpečnostné systémy
BMW ukázalo nové X6M a X5M, sú silnejšie a modernejšie
Budúca kráľovná limuzín z dielne Infiniti
Najbrutálnejšie SUV pre celebrity prežije aj apokalypsu

Komentáre