Autá

Budúca kráľovná limuzín z dielne Infiniti

"Infiniti Q80 by sa mohlo stať konkurenciou pre veľké limuzíny z Nemecka. Konzvervatívnosť však odsúva bokom, stavia na kontroverznosti. "

Erik Stríž, 30. októbra 2014 14:00
Infiniti Q80 Inspiration (2014) Foto: Infiniti


Obrovský automobil pre štyroch pasažierov vrátane vodiča má atypické tvary karosérie, nápadný zovňajšok, pokrokový hybridný pohonný systém a, čo je najdôležitejšie, potenciál stať sa obrazom reálneho sériového modelu.

Infiniti je jedna z mála automobiliek, ktorá má vo zvyku dizajn svojich konceptov dotiahnuť až do sériovej podoby bez zásadnejších zmien. Aj vďaka tomu sú všetky aktuálne modely výrobcu v porovnaní s inými automobilkami futuristické a trocha kontroverzné. Dá sa teda predpokladať, že aj koncept Q80 sa časom dostane do výroby len v mierne upravenej podobe a trhu sa tak naskytne príležitosť ponúknuť limuzínu s dizajnom, aký ešte stále považujeme za vytrhnutý zo sci-fi filmu.

Infiniti Q80 Inspiration (2014) Foto: Infiniti

Infiniti Q80 celkom odstraňuje potrebu stredového B stĺpika, zadné dvere sa otvárajú podobne, ako to máme možnosť sledovať pri modeloch od Rolls-Royce a pri Opel Meriva. Toto riešenie už dnes rozhodne nie je samovražedné, ako zvyklo byť ešte pred časom označované, jeho úloha spočíva v poskytnutí čo možno najvyššieho možného komfortu pri nasadaní do a pri vystupovaní z vozidla.

Pasažieri na zadných sedadlách sú pre Infiniti Q80 veľmi dôležití, pretože práve oni budú majiteľmi automobilu. Do zadných sedadiel sa posadia vrcholoví manažéri, riaditelia, významní podnikatelia alebo štátni predstavitelia a volant bude mať v rukách ich osobný vodič.

Infiniti Q80 Inspiration (2014) Foto: Infiniti

Žiadna limuzína neoslovuje zákazníkov iba vďaka svojmu dizajnu, pretože tých spolu s cenou zaujíma aj jej technická vyspelosť. V tomto smere by malo Infiniti Q80 ponúknuť maximum, pretože v opačnom prípade by nemalo veľa šancí uspieť.

V interiéri je prítomné pomerne široké spektrum modernej techniky, ktorú ocení vodič počas samotnej jazdy. Napríklad head-up displej, pokročilé prepojenie palubného počítača so smartfónmi, samostatný displej pre každého pasažiera, k tomu v exteriéri niekoľko laserov, kamier, senzorov a schopnosť autonómneho parkovania a riadenia. Predné svetlomety sa tešia z prítomnosti LED technológie, ktorá dizajnérom umožnila vyhrať sa s ich vzhľadom. Pásy denného svietenia sú tak detailne prepracované a namiesto kompaktnosti si zakladajú na skôr na prirodzených ladných tvaroch.

O všetkých podrobnostiach by sme sa mali dozvedieť až postupom času, isté je však to, že prekonať aktuálnu generáciu limuzíny Mercedes-Benz S, ktorej by malo Infiniti Q80 konkurovať, bude veľmi ťažké.

Infiniti Q80 Inspiration (2014) Foto: Infiniti


Pod prednou kapotou limuzíny pracuje trojlitrový šesťvalec s dvojitým preplňovaním s výkonom až 550 konských síl. Spaľovaciemu motoru asistuje elektromotor s výkonom až sto koní, pričom ich kombinácia dáva vozidlu možnosť pýšiť sa skvelými údajmi o priemernej spotrebe. S automatickou 9-stupňovou prevodovkou chce Infiniti spáliť iba 5,5 litrov paliva na sto kilometrov jazdy.

ODPORÚČAME AJ:
Najbrutálnejšie SUV pre celebrity prežije aj apokalypsu
Porsche 964, legenda žijúca dodnes
Audi RS7 jazdí bez vodiča a na hranici fyzikálneho limitu
Dvadsať inšpiratívnych a luxusných interiérov, ktoré vám vyrazia dych
Jazdili sme na Taiwane, tí vodiči vás dostanú!

Komentáre