Autá

Dvadsať inšpiratívnych a luxusných interiérov, ktoré vám vyrazia dych

"Moderné drahé automobily neplnia iba prepravnú funkciu, sú aj priestorom oddychu a niekedy okázalého luxusu. "

Erik Stríž, 24. októbra 2014 10:00
Bugatti Veyron Rembrandt 2014 Foto: Bugatti


Mať pekné auto s prívetivým interiérom je nepochybne atraktívnou záležitosťou. Nie je to o vyberavosti alebo rozmaznanosti, pretože v aute zvyčajne trávime množstvo času. Nebránime sa teda vysloviť predpoklad, že dobrá atmosféra v interiéri môže napomôcť k lepšiemu vykročeniu do nového pracovného dňa, prípadne ho elegantne zavŕšiť.

Existuje viac úrovní vybavenia interiéru, pričom v tej najnižšej sa stretávame s výhradne funkčným dizajnom, s množstvom plastov a prvkami, ktoré občas budia dojem, že nevydržia ani tých päť rokov, počas ktorých budeme vozidlo splácať.

Bentley Mulsanne Speed 2015 Foto: Bentley

Škodovka lepšia ako Audi


Avšak aj keď máme na mysli luxusné interiéry, môžeme hovoriť o niekoľkých úrovniach. Keď si zakúpite Audi A4 v základnej výbave, možno si zvyknete hovoriť o luxuse, avšak pravdou bude, že Škoda Octavia vo vyššej výbave bude ponúkať oveľa viac pohodlia. Platí to pre väčšinu automobilov, pretože práve luxus je to, za čo sa musí platiť.

Najvyšším variantom luxusného interiéru je hojné využívanie hodnotných a odolných materiálov a plastu v rozumnej miere. Toto je však záležitosť skutočných automobilových skvostov, ktoré sa vyrábajú na objednávku a aj najnižšia úroveň výbavy stojí viac, ako desať bežných sedanov. V tých najdrajších vozidlách nachádzame dokonca aj zafírové sklá a diamanty, avšak s tými lacnejšími majú spoločnú pravú kožu, semišové povrchy, keramiku, kovy, sklo a karbón. K tomu si pripočítajte ešte množstvo iných materiálov, ktoré si zvyčajne automobilky nevyvíjajú samé, ale niekedy sa o ich existencii dozvedáme až práve od nich.

Aston Martin Lagonda 2016 Foto: Aston Martin

Základom je vždy sedadlo


Prestížne a hodnotné materiály príjemné na dotyk a so schopnosťou odolávať opotrebovaniu sú nepochybne oceňované zákazníkmi a automobily im venujú zvýšenú pozornosť. To najpodstatnejšie je však stále sedadlo, na ktorom sedí vodič a ostatní pasažieri vozidla.

Sedadlá v drahších automobiloch disponujú zvyčajne automatickým elektronickým nastavovaním s niekoľkými pamäťovými slotmi. Svoju polohu sedadla tak môžu mať nastavenú muž i žena bez toho, aby bolo prestavovania sedadla ústredným motívom ich hádok.

Precízne nastavenia sedadla vlastným potrebám je mimoriadne dôležité a netýka sa iba naklonenia operadla a vzdialenosti od pedálov. Významný vplyv na pohodlie má aj nastavenie opierky hlavy, úroveň vydutia bočného vedenia, dĺžky sedacej časti a operadla krížov.

Doplnkovými, ale nemenej dôležitými, funkciami sú vyhrievanie a odvetrávanie sedadiel.

Land Rover Range Rover Sport SVR 2015 Foto: Land Rover

Inšpirácia a motivácia


Vo fotogalérii je 20 krásnych a luxusných interiérov, ktoré vás možno inšpirujú alebo možno motivujú. Nájdete medzi nimi populárne automobilky, ako Audi, Mercedes-Benz, BMW a Bentley, ale aj Bugatti, Rolls-Royce, Aston Martin či Jaguar. Každá fotografia pritom stojí za vašu pozornosť.



ODPORÚČAME AJ:
Ďalší SUV-kabrio koncept Land Rover DC100 Sport
Jazdili sme na Taiwane, tí vodiči vás dostanú!
SUV kabriolet SsangYong XIV Air Concept
700 koní a autopilot. Tesla rúca mýty o slabých elektromobiloch

Komentáre