Autá

Ďalší SUV-kabrio koncept Land Rover DC100 Sport

"Koncept z dielne automobilky Land Rover zaujme robustnými rozmermi a otvorenou strechou. Mohol by sa stať skvelým doplnkovým autom pre ľudí žijúcich v teplých lokalitách. "

Erik Stríž, 19. októbra 2014 8:00
Land Rover DC100 Sport Foto: Land Rover DC100 Sport


Land Rover na autosalóne v Paríži predviedol svoje inovované modely, vrátane najnovšieho Discovery Sport, ktorý po dlhých rokoch nahradil takmer kultový Freelander. Koncept s názvom DC100 Sport je možno krokom späť, pretože v ňom nie je podstatný luxus tak veľmi, ako pri ostatných automobiloch, avšak aj tak má potenciál zaujať masy. Je nositeľom prémiovej značky a atraktívneho spracovania karosérie, ktorá kombinuje výhody kompaktných SUV a kabrioletov.


Skutočný off-road


Súčasný automobilový trh je mierne deformovaný. Veľké SUV automobily sú zvyčajne vybavené prvotriednym technickým zázemím na to, aby zvládali aj prechod náročným terénom, avšak ich iné vlastnosti - napríklad nízkoprofilové kolesá s drahými diskami - takúto schopnosť potláčajú do úzadia.

DC100 Sport by mohol byť predstaviteľom tých offroadov, ktoré skutočne nachádzajú uplatnenie v členitom teréne a na rôznych povrchoch. Vozidlo je robustné, s veľkými kolesami, s výrazným oplastovaním podvozka a bokov a zároveň kompaktné. Odvezie dvoch pasažierov a ponúkne veľký batožinový priestor v štýle pick-upu.

Súčasťou pokročilej výbavy off-roadu bude aj 3D typologický systém pre snímanie terénu pred vozidlom a dokonca sonar patriaci pod technologický balíček Rover Wade Aid.

Land Rover DC100 Sport Foto: Land Rover DC100 Sport

Futuristické krivky


Vzhľad konceptu predstavuje nový dizajn automobilky Land Rover v akejsi úspornejšej podobe. Nachádzame na ňom množstvo kompaktnosti a dizajnovej uzavretosti. Ladné krivky nahradili ostrejšie tvary a na pohľad jednoduchšie zahnutia karosérie.

Land Rover DC100 Sport Foto: Land Rover DC100 Sport

Celkom bez strechy


Najatraktívnejšia vec na predstavenom koncepte je otvorená strecha. Vyzerá to tak, že vozidlo ani neponúkne možnosť automatickej alebo manuálne skladateľnej strechy, jednoducho je otvorené. To ho predurčuje do pozície doplnkového automobilu pre bonitnejších zákazníkov žijúcich v teplých lokalitách. Land Rover nám vo videu svoj koncept DC100 ukazuje v prostredí pláží, snáď niekde na východnom alebo západnom pobreží Spojených štátov.

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, akoby bol koncept DC100 Sport vytvorený na poslednú chvíľu z pôvodného SUV-čka s pevnou strechou. Predné aj bočné okná sú totiž nápadne hranaté, až to vyzerá, že strecha bola odstránená iba deň pred premiérou konceptu.

Land Rover DC100 Sport Foto: Land Rover DC100 Sport

Koncept Land Rover DC100 Sport je poháňaný dvojlitrovým štvorvalcom s prívlastkom hybrid. Sila motora sa na 20-palcové kolesá prenáša prostredníctvom 8-stupňovej automatickej prevodovky.

ODPORÚČAME AJ:
SUV kabriolet SsangYong XIV Air Concept
700 koní a autopilot. Tesla rúca mýty o slabých elektromobiloch
Druhá generácia Porsche 911 Carrera GTS

Komentáre