Autá

Faux pas? Vyrobili auto len pre ženy, na móle ho však šoféroval muž

"Ženy si vraj zaslúžia auto, v ktorom môžu spievať karaoke, prezliekať sa na poslednú chvíľu, dojedať obed a debatovať s kamarátkami. "

Erik Stríž, 3. januára 2017 12:00
Seat Mii by Cosmopolitan na akcii FashFest Gala v Londýne Foto: Seat
Keď sa hovorí o autách pre ženy, zvyčajne sa tým myslí farba laku karosérie, prípadne nejaké dizajnové vychytávky v interiéri. Automobilkám sa jednoducho neoplatí vyrobiť jeden model automobilu výlučne pre ženy, pretože by to bolo drahé a vzhľadom na precitlivenosť dnešnej verejnosti aj označené za sexistické. O ženské automobily však záujem pravdepodobne je, minimálne Seat a dámsky magazín Cosmopolitan tomu veria natoľko, že spoločne predstavili špeciálnu dámsku verziu malého automobilu Mii.

Seat Mii je malé, praktické a pekné auto do mesta, ktoré môžeme porovnávať s modelmi Škoda Citigo a Volkswagen Up. Zdieľajú typ karosérie, celkový charakter a aj techniku. Zdieľajú rovnaký základ, ktorý im doprial nemecký koncern Volkswagen. Automobil má malé rozmery, so šírkou 164 centimetrov sa radí medzi menšie a s dĺžkou iba 3,5 metra sa s ním ľahko parkuje aj tam, kde pre sedany, kombíky a limuzíny nie je miesto.

Malý je aj motor - so zdvihovým objemom jeden liter dosahuje výkon 60 koní, maximálnu rýchlosť 99 km/h. Vtipné je, že keď auto nedosahuje rýchlosť ani 100 kilometrov za hodinu, zrýchlenie výrobca uvádza z nuly na 62 km/h. Tú malé Mii zvládne za 14,4 sekundy. Predáva sa vo verziách s tromi a piatimi dverami.

Zdroj: SEAT unveils new Mii by Cosmopolitan (youtube.com)

Magazín Cosmopolitan tvrdí, že ženy si zaslúžia auto, v ktorom môžu spievať karaoke, prezliekať sa na poslednú chvíľu, dojedať obed a debatovať s kamarátkami. Na stránke Seatu sa ďalej uvádza, že väčšina žien považuje svoje auto za kľúčový doplnok, pretože je pre nich lístkom do sveta slobody a voľného pohybu po meste.

Automobil sa prvýkrát odprezentoval na módnej akcii FashFest Gala v Londýne a kuriozitou je, že keď vozidlo zastavilo na móle, z dverí vodiča vystúpil muž. Organizátori pravdepodobne veľmi neverili modelkám a ich šoférskym zručnostiam a nechceli riskovať dramatický a kamerami médií zaznamenaný pád vozidla z fashion móla.

A čím sa môže pochváliť špeciálna dámska verzia Mii by COSMOPOLITAN? Výkon jednolitrového motora je zvýšený na 75 koní, interiér je čalúnený do kože Alcantara, svetlá sú vybavené technológiou LED, v základnom balíčku je navigačný systém TomTom. Farbu karosérie si môžu zákazníčky vybrať individuálne.

Nech bolo predstavenie vozidla akokoľvek rozpačité, pravdou je, že Mii je naozaj pekné a vyzerá celkom prakticky.


Zdroje: SEAT unveils new Mii by Cosmopolitan (youtube.com), Seat Mii, Cosmo designed a car for just us girls and it sucks


ODPORÚČAME AJ:
Superluxusné kupé sa pustia do súboja o najbohatších zákazníkov
Ikonické auto, na ktorom jazdil aj slávny Elvis
Smaragdový Rolls a elektromobily vo Vatikáne. Čo na ne poviete?
Premiéra najmenšieho sedanu z Bavorska: Na Európu sa opäť zabudlo
V Číne sú nároční motoristi, Európa špeciálne pre nich vyvíja autá

Komentáre