Autá

Ikonické auto, na ktorom jazdil aj slávny Elvis

"Je to jeden z najkrajších roadsterov na svete. Nič na tomto tvrdení nemení ani skutočnosť, že tento rok oslavuje svoju šesťdesiatku. "

Erik Stríž, 13. augusta 2016 11:00
BMW 507 (1958) po úprave z rokov 2014 až 2016. Foto: BMW Museum
Jeho názov je BMW 507 a patrí k tým automobilom, ktoré doplatili na privysoké očakávania a neschopnosť ich splniť. Hovorí sa, že aj napriek vzhľadu športiaku sa ovládal skôr ako sedan, nevedel jazdnými vlastnosťami konkurovať svojmu najväčšiemu rivalovi, Mercedes-Benzu 300SL. Dosahoval vysokej maximálnej rýchlosti 225 km/h, na stovku vyštartoval za deväť sekúnd a výkon jeho 3,2-litrový motor dosahoval maximálny výkon 147 až 180 konských síl.

Vyzerá to tak, že hneď úvodom sme roadster od BMW zotreli na plnej čiare, avšak túto skutočnosť bolo potrebné uviesť na začiatok, aby sme sa potom mohli venovať tomu dobrému. A bolo toho veľa, čo hralo v prospech ikonickej päťstosedmičky.

BMW 507 (1958) v takmer pôvodnom stave. Už v čase, keď ho kúpil Elvis Presley, malo vymenený motor, prevodovku a čelné sklo. Foto: BMW Museum
BMW 507 sa vyrábal v rokoch 1956 až 1959. Za tento krátky čas sa predalo iba 253 modelov, pričom však nemalo ísť o prísne limitovanú sériu. O automobil nebol taký záujem, ako sa pôvodne očakávalo. Nemecká automobilka chcela osloviť nových zákazníkov na trhu v Spojených štátoch a pripravila pre nich model, ktorý mal byť zrkadlom ich túžob. Zavolala si dokonca dizajnéra Albrechta Goertza, ktorý predtým navrhol športový automobil Mazdy 240Z. Vo svojich časoch išlo o mimoriadne populárne vozidlo, ktoré zabezpečilo Mazde uznanie širokej motoristickej verejnosti.

Goertz navrhol roadster, ktorého krásu neprekonal snáď nikto až dodnes. Iba niektoré modely radu Z sa približujú k tomu, čo sa mu podarilo nakresliť a automobilke potom vyrobiť. Roadster sa stal typickým širokou dlhou karosériou, okrúhlymi svetlometmi, čistým atletickým profilom a pevným postojom na vozovke. Strecha bola textílna skladacia, na 507 sa jazdilo v prvom rade bez nej.

Interiér považujeme za krásny ešte aj dnes, v dobe, kedy sú populárne displeje, všemožné ukazovatele a tlačidlá. V tomto roadsteri toho veľa nebolo, iba jednoduchá palubovka, veľký trojramenný alebo štvorramenný volant s úzkym úchopom, dlhá páka manuálnej 4-stupňovej prevodovky a ovládacia konzola rádia.

Zdroj: Elvis’ BMW 507: lost & found, BMW Museum Special Exhibition (youtube.com)

Sám rock'n'rollu kráľ

Keď sa snažíte niečo nájsť o BMW 507, nutne musíte naraziť na správy o tom, že ho vlastnil aj americký spevák Elvis Presley. Kúpil ho v roku 1958 v Mníchove, keď si plnil povinnú vojenskú službu v neďalekom Frankfurte. Kus, ktorý kúpil, slúžil predtým na reprezentatívne účely, biely roadster skúšali novinári, jazdilo sa s ním na motoristických okruhoch a bolo vystavené vo vtedajších showroomoch. Presleymu sa zapáčilo natoľko, že mu neprekážalo ani to, že malo v minulosti menený motor aj prevodovku pre opotrebovanie pôvodných súčiastok. Zaplatil zaň dnes úsmevných 3 750 amerických dolárov, čo však v 50. rokoch predstavovalo hotový majetok. A ani dnes to nie je čiastka, ktorá by bola bežným ľuďom ľahostajná, hoci športové vozidlo si za ňu nekúpite.

Elvisov športiak bol pôvodne biely, nechal ho však prestriekať na červenou. Vraj, aby naň fanynky nepísali rúžom. Foto: BMW Museum
Presley nechal pôvodne biely šporiak prestriekať na červeno, vraj kvôli fanynkám, aby mu na biely lak nenechávali rúžom napísané telefónne čísla. Automobil sa po krátkej dobe dostal do rúk pretekára, ktorý ho od slávneho speváka odkúpil a jazdil s ním na motoristických okruhoch. Ten ho predal ďalšiemu majiteľovi, ktorý vyčkával celé roky, aby trhová cena jeho investície stúpla. Nakoniec predal exemplár BMW 507 v takmer nepoužiteľnom stave priamo BMW, ktoré ho previezlo do Mníchova - to bolo ešte v roku 2014.



Momentálne je Elvisovo BMW opäť biele a kompletne zrekonštruované. Má nový motor, opravenú a prestriekanú karosériu, novú konštrukciu a zrenovovaný interiér. Vlastne sa zmenilo úplne všetko, avšak číslo karosérie ostalo rovnaké: #70079. Je to ale ešte stále ten istý športiak, ktorý šoféroval sám kráľ rock’n’rollu?

Opravené BMW 507 sa verejnosti prvýkrát odprezentuje 18. augusta v Kalifornii na Pebble Beach na preslávenom podujatí krásnych automobilov Concours d’Elegance.


Zdroje: 1, 2, 3


ODPORÚČAME AJ:
Jaguar XJ: Chladný luxus z upršaného Anglicka
Jaguar XF Sportback ešte lepší ako sedan
Nový Superb sa chce podobať na luxusné Audi
BMW radu 4 v podobe Gran Coupé
Najmenší crossover od Audi navrhli tridsiatnici
Jaguar XE osloví najmä mladých podnikateľov

Komentáre