Autá

Superluxusné kupé sa pustia do súboja o najbohatších zákazníkov

"Šesťmetrový automobil bude konkurovať aj najslávnejšej britskej značke a mníchovská reakcia na nemecké kupé odvodené od limuzíny."

Erik Stríž, 18. augusta 2016 12:00
Vizionársky Mercedes-Maybach 6 Foto: Daimler
Mercedes aj BMW sú značky, ktorých automobily presahujú priemer - aj po technickej, tak aj po cenovej stránke. Najlepšie modely dosahujú hodnôt rodinných domov v okolí Bratislavy, ale zdá sa, že ani to ešte nestačí. Obidve automobilky prakticky v rovnakom čase pripomenuli, že plánujú predstaviť superluxusné automobily pre najnáročnejších.

Keď sa dnes pozrieme na ponuky prémiových nemeckých a britských automobiliek, nájdete v nich špičkové limuzíny, o ktorých kvalitách sa nedá pochybovať. Aj napriek tomu, že sú od seba v detailoch rozdielne a aj celkový dojem z ich riadenia je odlišný, veľmi ťažko posúdiť, ktorá z nich je lepšia. Mercedes triedy S, BMW radu 7, Audi A8, Jaguar XJ, to sú limuzíny, ktoré dokážu oceniť aj mimoriadne nároční vodiči.

Očividne trh ešte stále žiada luxusnejšie, progresívnejšie a drahšie vozidlá. Keď píšeme slovo progresívnejšie, máme tým na mysli nielen ich dizajnovú aktuálnosť, ale predovšetkým nadčasovosť, využívanie najmodernejšej techniky a ak je to možné, aj nevšednú karosársku úpravu. Obe avizované novinky od BMW a Mercedesu by tieto požiadavky mali spĺňať, hoci tak hodnotíme iba základe skromných fotografií, ktoré značky uviedli prostredníctvom svojich kanálov na sociálnych sieťach.

BMW Pininfarina Gran Lusso Coupe Foto: BMW

BMW radu 8 vytlačí rad 6 a zlepší ho

Ak ste niekedy sedeli v niektorom vozidle z aktuálneho modelového radu 6, nepochybne ste boli nadšení. Tieto krásne atletické automobily s oku lahodiacim dizajnom sú harmóniou športovej dynamiky, vysokej úrovne komfortu a vyspelej techniky. Vyzerá to ale tak, že BMW s touto podobou modelového radu 6 nepočíta, chcelo by z neho mať skôr menšie a športovejšie orientované automobily konkurujúce ikonickému Porche 911.

Úroveň radu 6 sa preto okolo roku 2019 presunie až nad rad 7, osmička bude znamenať karosársky variant kupé odvodený od najmenšej ponúkanej limuzíny. Veľké kupé sa zdá byť veľmi atraktívnym typom osobného automobilu a Mercedesu sa s ním dobre darí. Trieda S Coupé je snáď stelesnením automobilovej dokonalosti.

BMW radu 8 bude veľké, luxusné a moderné, osvojí si nadštandardne vysokú nadobúdaciu cenu a v showroomoch predajcov sa bude prezentovať hneď vedľa limuzíny radu 7. V tom čase bude už aj ona vyzerať inak, ako dnes. Očakáva sa, že bude výraznejšie čerpať z dizajnu konceptu Gran Lusso, o ktorom sme písali ešte v roku 2013.

Mercedes-Maybach 6 (teaser 2016) Foto: Daimler

Mercedes-Maybach 6 bude pokračovaním okázalej prémiovosti

Nejaký čas to vyzeralo, že Maybach skutočne zapadne do automobilových encyklopédií ako značka, ktorá neprežila vstup do 21. storočia. Dnes, naopak, vidíme úspešné snahy koncernu Daimler o jej oživenie, hoci predovšetkým ako sub-značku jej Mercedesu.

Iba pred niekoľkými dňami automobilka zverejnila na sociálnej sieti fotografiu s popisom, že sa pozeráme na siluetu Mercedes-Maybach 6. Šesťmetrové superluxusné kupé bude ešte výraznejšie a ešte drahšie, ako S Coupé, momentálne najväčšie kupé od koncernu. Dĺžka šesť metrov pôsobí skoro neuveriteľne, veď aj obrovská trieda S má “iba” päť metrov.

Zdroj: Vision Mercedes-Maybach 6 - Mercedes-Benz Original (youtube.com)

O dizajne pripravovaného konceptu sme spočiatku veľa nevedeli. Z dvoch prvých tmavých fotografií je zrejmé, že kupé bude mať mimoriadne dlhú širokú kapotu a pomaly sa zužujúce zadné partie, LED svetlomety a robustnú masku chladiča.

Po zverejnení videa je však celkom zrejmé, že sa Mercedes-Maybach 6 nechal inšpirovať starším modelom Exelero, pripravilo ho však pre nový svet. Automobil má šialené proporcie, predná kapota je nevídane dlhá. Až človek krúti hlavou, kde sa dá s takýmto čímsi jazdiť. Všetci však budú súhlasiť s tvrdením, že nový Maybach vyzerá skvostne.

Ultimatívny luxus, to by mohol byť slogan pripravovaného kupé, ktoré sa prvýkrát predvedie na vychytenej motoristickej akcii na Pebble Beach.

ODPORÚČAME AJ:
Prototyp BMW Gran Lusso vyzerá neuveriteľne
ZABUDNUTÝ LUXUS: Vo svete sú opustené tisíce drahých áut
Nový Superb sa chce podobať na luxusné Audi
Automobilové koncepty nie sú lacným marketingom, ale víziou budúcnosti
Smaragdový Rolls a elektromobily vo Vatikáne. Čo na ne poviete?

Komentáre