Život

Chcete vedieť, prečo vás zo zmrzliny mrazí v mozgu? Prezradíme vám to

"Teplé dni si možno dali na chvíľu pauzu, no určite máte ešte v živej pamäti, ako ste sa v lete schladzovali chutnou zmrzlinou. Aj vás z nej mrazilo v hlave?"

TASR, 16. mája 2016 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann
Sladké zmrzlinové potešenie si väčšina z nás nedokázala v lete odpustiť. „Zmrazený mozog“ však rozhodne nie je príjemná záležitosť. Nielenže vám prezradíme, prečo takéto niečo zažívate, ale aj to, ako sa mrazeniu vyhnúť.
Hlava boľavá

Bolesť hlavy v dôsledku požitia alebo vdýchnutia studeného stimulu je známa vec. Najpravdepodobnejšia je bolesť z konzumácie drveného ľadu, ktorú pocítite bodavo v strede čela. Zabolieť vás však môže aj pomalé jedenie zmrzliny. Ide o jav, ktorý zažijete v teplom počasí, keď konzumujete studené jedlá a nápoje.
Tie prechádzajú cez hornú časť ústnej dutiny alebo sa dotknú zadnej steny hltanu. Bolesť sa rozbehne do mozgu, a to tak, že ochladená krv rozšíri cievy a následne ich rýchlo uzavrie. Pri strete s mozgom, konkrétne prednou mozgovou tepnou, to pocítia nervy.

Bolesť hlavy vám môže spôsobiť aj skok do studenej vody alebo studené počasie. Horšie to prežívajú ľudia, ktorí trpia migrénami. Ešteže sa lekári zhodujú v tom, ako bolesť zastaviť. Otorinolaryngológ z Imperial College Alasdair Mace radí: „Takmer každý zažije bolesť hlavy pri prehĺtaní veľmi studených látok. Najlepší spôsob, ako sa tomu vyhnúť, je piť alebo jesť naraz len malé množstvo studených nápojov alebo zmrzliny a poskytnúť čas hrdlu, aby sa zohrialo medzi jednotlivými sústami.“

A keď vás už v hlave bolestivo mrazí? Jazyk zdvihnite v ústach hore, aby opäť zohrial ústnu dutinu, a tým krv prúdiacu do mozgu. Môžete sa aj napiť vlažnej vody, aby ste zvýšili teplotu v ústnej dutine a zmiernili bolesť. Najbližšie, keď si budete pochutnávať na sladkej zmrzline, spomeňte si na tieto poznatky.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Zabudli ste, prečo ste vošli do miestnosti? Na vine sú dvere
Trpíte nespavosťou? Vytrénujte svoje telo na spánok
Bosé nohy v lete: Pozrite, čo je pre ne dobré a čo nie
SIRACKÁ: Kým bude panovať britská kráľovná, nebudem môcť odísť z Ligy

Komentáre