Život

Sklamané dieťa pod vianočným stromčekom? Nič neobvyklé

"Sklamaný výraz dieťaťa z vianočného darčeka, ktorý práve otvoril, je asi nočnou morou každého rodiča. Nedá sa tomu vyhnúť."

Zuzana Onufer, 24. decembra 2014 12:00
Vianoce. Foto: TASR - Roman Hanc


Keď si spomenieme na vlastné Vianoce, určite sme tiež prežívali väčšie či menšie sklamanie z toho, že sme nedostali Barbie alebo hasičské auto, o ktorom sme snívali alebo naopak, že sme dostali hnusnú vetrovku, ktorá sa nám vôbec nepáčila. Čo robiť s plačúcim alebo zlostným dieťaťom pod vianočným stromčekom?

Niektorým sklamaniam sa dá predísť


Pri menších deťoch je dobré, ak sa rodinní príslušníci na základe preferencií dieťaťa dohodnú, aké hračky mu kúpia. Takto sa nestane, že si chlapček nájde dve rovnaké autíčka alebo si rozbalí hračku, ktorú ihneď hodí do kúta. Pri väčších deťoch, ktoré píšu Ježiškovi siahodlhý zoznam, ale zároveň tušia, že darčeky kupujú rodičia treba deťom vysvetliť možnosti rodinného rozpočtu. Na rovinu im povedať, že nemôže dostať najnovší smartfón alebo tablet, pretože máme určitú sumu peňazí, z ktorých musíme kúpiť darčeky pre všetkých členov rodiny.

Sklamanie patrí k životu


Keď napriek nášmu úsiliu dostane dieťa od babky o dve čísla väčší sveter, ktorý sa mu nepáči alebo hračky od ďalších príbuzných, na ktoré je už veľký, je čas porozprávať sa. Treba mu vysvetliť, že napríklad babka strávila veľa času vyberaním toho najlepšieho darčeka, pretože ťa veľmi ľúbi. Zdôraznite svojmu dieťaťu, že napriek tomu, že sa mu darček nepáči, malo by oceniť snahu a úsilie babky a za darček sa jej poďakovať.

Deťom treba zároveň pripomenúť, že nie je pekné zraniť city babky tým, že si budú z nevhodného darčeka uťahovať. Snažte sa deti motivovať a nájsť na nevhodný darček využitie. Napríklad im povezte, že do väčšieho oblečenia dorastú alebo že s autíčkom, ktoré je pre „malé deti“ sa môže chalan pohrať s mladším súrodencom.
Upokojte svoje deti, že ak sa im darček skutočne nepáči a nebude sa im páčiť ani neskôr, existuje možnosť jeho výmeny, prípadne jeho odloženie ako milej spomienky na Vianoce roku 2014.

Nebuďte otrokmi svojich detí


Ak sa budete úporne snažiť vyplniť všetky priania vášho dieťaťa, aby nebolo sklamané, môže to byť kontraproduktívne. Deti si na to zvyknú a listy Ježiškovi budú rok čo rok dlhšie a dlhšie. Nielenže to finančne neutiahnete, ale nepripravíte deti do skutočného života. Deti sa od útleho veku musia naučiť, že v živote nedostanú vždy všetko a že budú prežívať aj obdobia nedostatku.
Vianočný stromček. Foto: TASR/AP

Dieťaťu treba vštepiť, že musí byť za každý darček vďačné a že na žiadnu svoju darčekovú požiadavku nemá automaticky nárok. Treba si uvedomiť aj fakt, že najmä menšie deti sa viac tešia z baliaceho papiera a krabice ako zo samotnej často drahej hračky. Väčšie deti sa radujú z jednej maximálne dvoch darčekov, ktoré si vysnívali a ostatné skončia v zabudnutí niekde na poličke.

Nech si trucuje


Ak dieťa napriek dohováraniu trvá na tom, že je veľmi nahnevané a sklamané, že nedostalo svoju vytúženú hračku a že tieto Vianoce sú úplne nanič, zvoľte drsnejšiu metódu. Vyzvite dieťa, aby išlo do svojej izby a nech tam zotrvá vo svojom nešťastí, ak chce. Akonáhle pocíti, že sa chce prísť tešiť z darčekov, ktoré dostalo, nech príde medzi ostatných do obývačky. Deti si cenia, ak im neprikazujete, nekričíte na ne, ale dáte im na výber. Väčšinou to trvá 10 minút, maximálne hodinu, kým dieťa vyjde z izby a začne si s ostatnými užívať sviatočný deň.

Vyzdvihnite pravý zmysel Vianoc


Ak sú deti po rozbalení všetkých darčekov nespokojné a lamentujú, že aj keď dostali štyri rôzne autá, dve hry, tri knižky aj oblečenie, predsa len im chýba ešte Lego, vysvetlite im pravý zmysel Vianoc. Porozprávajte im, že je to najmä oslava narodenia Ježiška, že najdôležitejšie v tento deň je to, aby rodina bola spolu, aby sa každý cítil príjemne, aby boli k sebe ľudia dobrí a pozorní. Akcentujte, že počet darčekov nie je dôležitý a že sú rodiny, kde majú oveľa skromnejšie Vianoce a deti sa tešia aj z jednej hračky. Dobrou pomôckou sú aj mnohé vianočné filmy alebo rozprávky, ktoré poukazujú na pravý zmysel Vianoc.
Zdroj: psychcentral.com, storknet.com, huffingtonpost.com, timesunion.com

ODPORÚČAME AJ:
Darčeky nenosí len Ježiško a Santa Claus, ale aj rôzne príšery
Highlighty týždňa: Hrozby hackerov, Ed Sheeran a dražba Churchilla
Teplý obed je dôležitou súčasťou dňa. Nevynechajte ho!
Absurdné sexuálne zákony v USA: V chladničke to nerobte
Tablet vám môže zničiť milostný život

Komentáre