Život

Highlighty týždňa: Hrozby hackerov, Ed Sheeran a dražba Churchilla

"Na najvyššom končiari Nemecka, vrchu Zugspitze spieval britský spevák Ed Sheeran, maľba W. Churchilla sa predala za takmer 1,8 milióna libier a súťaž Arab Idol vyhral Sýrčan z Aleppa."

Webmagazin.sk/TASR, 22. decembra 2014 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Na najvyššom končiari Nemecka, vrchu Zugspitze (2962 metrov) si 15. decembra niekoľko stovák nadšencov vypočulo vystúpenie britského speváka Eda Sheerana (23). Ďalší mohli koncert sledovať na webe. Interpret si tu podľa vlastných slov vytvoril výškový rekord, pretože v podobnej výške sa doteraz ocitol iba na palubách lietadiel. Sheeran súčasne poznamenal, že ani dýchanie, ani hlasivky neboli na tom tak, ako by mali byť.

Umelec, s ktorého nahrávkami sa od roku 2011 predalo medzičasom okolo desať miliónov nosičov zvukových záznamov, zaspieval aj svoje megahity ako napríklad Thinking Out Loud alebo The A Team. Pre Sheerana, ktorý sa priznal, že s výnimkou stretnutia s kráľovnou Alžbetou už nemáva trému, bolo vystúpenie v reštaurácii na "vrchole" spolkovej republiky prvým od konca novembra.


Maľbu Churchilla vydražili za 1,8 milióna libier


Maľba od britského vojnového premiéra Winstona Churchilla sa predala na dražbe za takmer 1,8 milióna libier (2,3 milióna eur). Obraz nazvaný "Jazero so zlatými rybkami v Chartwelli", zobrazujúci jeho sídlo v Kente, vydražil aukčný dom Sotheby's. Dielo sa do dražby v Londýne dostalo po tom, ako v máji zomrela Churchillova dcéra Mary Soamesová. Dielo bolo jedným zo zbierky 15 obrazov zo Soamesovej pozostalosti. Sotheby's označil obraz ako "nespochybniteľné majstrovské dielo". Jeho odhadovanú cenu vyčíslili na 400.000-600.000 libier. Ďalšia Churchillova maľba "Tapisérie v Blenheime" sa predala za milión libier, zatiaľ čo "Prístav v Cannes" vydražili za 722.500 libier. Spomedzi ostatných predmetov sa predal červený cestovný kufrík, ktorý politik používal v čase svojej funkcie ministra pre britské kolónie v rokoch 1921-22.
Jazero so zlatými rybkami v Chartwelli. Foto: TASR/AP


Súťaž Arab Idol vyhral Sýrčan z Aleppa


Mladý muž zo sýrskeho mesta Aleppo sa stal víťazom speváckej súťaže Arab Idol. Po vyhlásení za víťaza Házim Šaríf uviedol, že si želá, aby Boh ukončil pohromu v Sýrii, kde už štvrtý rok zúri občianska vojna. Povedal tiež, že by mu bolo cťou, ak by sa jeho prvé vystúpenie uskutočnilo práve v Sýrii. Publikum oceňovalo Šarífov zamatovo zafarbený hlas a stabilné výkony. Spevácka súťaž sa vysielala na celom Blízkom východe a sledovali ju milióny divákov, ktorí zasielali hlasy svojim favoritom.
Házim Šaríf Foto: TASR/AP


Hrozby hackerov


Filmová spoločnosť Sony Pictures oznámila, že zrušila vydanie komédie "The Interview" naplánované na 25. decembra. Dôvodom je zrušenie premietania v hlavných sieťach amerických kín kvôli hrozbám zo strany hackerov. Vo filme naverbuje americká tajná služba CIA dvoch novinárov, aby spáchali atentát na vodcu KĽDR Kim Čong-una. FBI vydala varovanie pre kiná a ďalšie prevádzky spojené s firmou Sony, že sa môžu stať terčmi kybernetického útoku. Vyšetrovatelia určili, že za kybernetický útok na počítače spoločnosti je zodpovedná Severná Kórea.


Zomrel vedec, ktorý schválil let na mesiac


Dieter E. Grau, člen nemeckého raketového tímu, ktorý pomohol vybudovať americký vesmírny program, zomrel 17. decembra v Alabame vo veku 101 rokov. Grau bol jedným z vedúcich pracovníkov vesmírnej agentúry NASA, ktorí schválili let na Mesiac. Grau prišiel do Spojených štátov po druhej svetovej vojny s ďalšími nemeckými vedcami, ktorí sa zaoberali raketovou technológiou. Viedol ich slávny Wernher von Braun. Grau sa presťahoval do mesta Huntsville v Alabame, kde viedol programy kontroly kvality vo vojenskom stredisku Redstone Arsenal.
Dieter Grau. Foto: wikipedia


ODPORÚČAME AJ:
Darčeky nenosí len Ježiško a Santa Claus, ale aj rôzne príšery
Päť tipov, ako sa perfektne zbaviť predvianočného stresu
Tablet vám môže zničiť milostný život
Ľadová atmosféra Paríža, Londýna a New Yorku dýcha romantikou
TAKÁTO JE PRAVDA: Muži sa o seba starajú šesťkrát viac ako ženy

Komentáre